IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen представи най-новия член на семейството електромобили ID

Електрическият SUV ID.5, който разполага с опция за AWD задвижване и подобрен софтуер, ще се появи на пазара през 2022 г. и ще предлага пробег от 520 километра

17:03 | 04.11.21 г.
<p>
	<em>Снимки: Volkswagen</em></p>

Снимки: Volkswagen

Германската автомобилна марка Volkswagen AG представи най-новия член на своето семейство електромобили ID – кросоувърът ID.5, който разполага с подобрен софтуер, снабден с усъвършенствани функции за гласово управление и система за подпомагане на водача, съобщава Automotive News Europe. 

ID.5 е третият европейски електрически автомобил на Volkswagen, изграден на платформата MEB, след компактния хечбек ID.3 и SUV модела ID.4.

Новият електромобил ще бъде произвеждан във фабриката на Volkswagen в Цвикау, Германия, и ще се появи на пазара през следващата година.

ID.5 напомня на ID.4, но разполага с извита задна част на купето, която предоставя по-добра аеродинамика.

Volkswagen посочва, че ID.5 губи само 12 мм от пространството при задните седалки в сравнение с ID.4, но все пак разполага с 549-литров багажник. За сравнение, ID.4 е оборудван с 543-литров багажник.

Стандартната версия на ID.5 е дълга 4599 мм, което го прави малко по-голям от ID.4, където дължината е 4584 мм.

Според Volkswagen пропорционално дългото междуосие от 2766 мм осигурява на новия електромобил достатъчно вътрешно пространство, сравнимо с по-големите SUV модели.

Базовата версия на ID.5 е със задно задвижване и един електрически двигател, докато версията GTX има втори двигател на предната ос и предлага AWD задвижване

Вариантът GTX може да ускори от 0 до 100 км/ч  за 6,3 секунди. Максималният пробег с едно зареждане на батерията е 520 км.

VW VW

Подобрен софтуер

Автомобилът дебютира с версия 3.0 на софтуера VW ID, който според производителя подобрява функции като гласово управление. ID.5 може да отговори на гласови команди в рамките на 7 секунди.

Софтуерът също така ще активира повече възможности при функциите за полуавтономно шофиране, като автоматична смяна на лентата след включване на мигачите, при условие че е безопасно да се извърши подобна маневра.

Версията 3.0 на софтуера също така позволява комуникация с други превозни средства от групата на Volkswagen, оборудвани със същия софтуер.

Клиентите на семейството ID в момента използват софтуерната версия 2.3. Софтуерът на всички съвместими автомобили ID ще бъде надграден до версия 3.0.

Сред основните конкуренти на ID.5 изпъкват Ford Mustang Mach E, по-евтините версии на Tesla Model Y, както и новите напълно електрически кросоувъри на Hyundai Group - Ioniq 5 и Kia EV6.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още