Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Volvo Cars: Достъпът до чипове се подобрява през четвъртото тримесечие

Продажбите на концерна за ноември достигат около 52 хил. превозни средства

Volvo Cars: Достъпът до чипове се подобрява през четвъртото тримесечие

Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Шведският автомобилен концерн Volvo Cars обяви, че предлагането на автомобилни чипове се подобрява през четвъртото тримесечие и предостави финансови данни относно представянето си, след като излезе на борсата в Стокхолм преди месец.

Базираният в Гьотеборг автопроизводител, собственост на китайската Geely Holding, заяви, че обемите на продажбите през ноември достигат около 52 000 автомобила, което представлява спад на годишна база поради свитото производство, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

От Volvo добавят, че предлагането на чипове остава ограничено, а производството се възстановява „месец за месец“. Въпреки това предлагането на автомобили все още не може да покрие търсенето на пазара.

„Ситуацията с доставките се подобрява през четвъртото тримесечие, но очакваме недостигът на полупроводници в цялата индустрия да остане ограничаващ фактор“, заяви главният изпълнителен директор Хакан Самуелсон.

Volvo Cars потвърди размера на оперативна печалба за третото тримесечие от 3,3 милиарда шведски крони (363,8 милиона долара) спрямо 4,6 милиарда крони през същия период на 2020 г. Приходите на компанията се свиват със 7% до 60,8 млрд. крони.

Маржът на оперативната печалба се понижава до 5,5% от 6,9 на сто преди година.

„Четвъртото тримесечие определено ще бъде по-добро, така че загубата в производството ще бъде по-малка, но всички тези производствени загуби ще доведат до загуби при продажбите на дребно“, заяви през ноември в интервю за Automotive News Europe Самуелсон. „Като цяло нещата ще бъдат по-добри през последното тримесечие на 2021 г., но все още няма да се върнат към нормалното. За цялата година ще продадем повече автомобили спрямо миналата година и ще подобрим рентабилността си. До първото тримесечие на следващата година трябва да се върнем в играта само с незначителни смущения от недостига на чипове. Твърде рано е да се каже как ще се отрази това върху резултатите ни през 2022 г.“.

Volvo, която по-рано предупреди, че обемът на продажбите през втората половина на годината може да се свие на годишна база заради кризата с чиповете, запази целогодишната си прогноза за обема на продажбите и ръста на приходите.

Подобно на няколко други автомобилни производители Volvo, чиито акции поскъпват с почти 30 процента от дебюта на компанията на фондовата борса на 29 октомври, беше принудена да ограничи производството поради проблемите в глобалните вериги на доставка.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Бившият шеф на Daimler влиза в управлението на още една SPAC компания