Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

VW ще догонва Tesla с инвестиция от 89 млрд. евро в нови технологии до 2026 г.

Делът на разходите за технологично развитие в сфери като софтуер и електрически автомобили за първи път ще надхвърлят 50% от общите разходи на компанията

VW ще догонва Tesla с инвестиция от 89 млрд. евро в нови технологии до 2026 г.

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen AG ще инвестира 89 млрд. евро в нови технологии през следващите пет години, за да намали разликата с Tesla Inc. по отношение на електрическата мобилност и софтуерните приложения в автомобилите, като в същото време запази преднина пред традиционни конкуренти като Toyota Motor Corp. и Stellantis NV, съобщава Bloomberg.

Делът на разходите за технологично развитие в сфери като софтуер и електрически автомобили за първи път ще надхвърлят 50% от общите разходи на най-големия европейски автомобилен концерн.

Прогнозираните разходи нарастват спрямо петгодишната прогноза от 2020 г. за 73 млрд. евро, тъй като автомобилният производител се стреми да ускори прехода към електрическа мобилност, като очаква около една четвърт от всички свои продажби да представляват изцяло електрически коли до 2026 г.

„Нашата изключително стабилна и солидна финансова база ни позволява да финансираме сами необходимите инвестиции“, заяви председателят на VW Ханс Дитер Пьоч. „Ние сме уверени, че тези инвестиционни решения ще насочат Volkswagen Group към бъдещ успех”, изтъква той.

VW също така обяви редица промени в ръководството си. Главният изпълнителен директор на едноименната марка Ралф Брандщетер ще поеме китайския бизнес на групата, докато сегашният шеф на Skoda Томас Шефер ще заеме неговото място. Настоящият ръководител на VW за Китай Щефан Воленщайн ще бъде преназначен на нова, все още необявена позиция.

В сряда стана ясно, че фамилиите Порше и Пиех, които контролират Porsche Automobil Holding SE – най-големият акционер във VW Group, обмислят да продадат част от своя дял в групата, за да финансират закупуването на акции при евентуално първично публично предлагане на марката Porsche, според Handelsblatt. Спекулации за евентуално листване на Porsche, което може да набере рекордно голяма сума, се появиха по-рано тази година, но така и не беше взето окончателно решение, казват източници, запознати с темата.

Публикациите за възможно листване на звеното съобщават за предварителни оценки на Porsche от 51 млрд. долара до 101 млрд. долара.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 6 месеца
Що ще ги догонват?Тука из форума твърдят,че са ги минала вече.

Още от Новини
Калифорния ще облага с данък лития, за да финансира екопроекти