IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Училищата ли са горещите точки в Covid кризата?

Децата под 10 години са слаб източник на зараза, но при голямо разпространение на вируса тийнейджърите трябва да носят маски

11:22 | 02.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Училищата и детските градини изглеждат идеалната среда за разпространението на коронавируса - голяма група от хора, близки контакти и затворени пространства през по-голямата част от времето. Но заразата се установява в много по-малък процент сред децата, отколкото сред възрастните, пише сп. Nature.

Изглежда, че при тях заболяването е последица, а не първопричина, коментира епидемиологът Валтер Хаас от германския институт "Роберт Кох".

Изследванията през лятото показаха, че училищата и детските градини могат да отворят врати безопасно при ниско разпространение на вируса. Последните седмици обаче показват, че това е така и при масово разпространение на COVID.

През септември в Италия отвориха повече от 65 хил. училища. Четири седмици по-късно, когато втората вълна в страната вече набираше сила, само в 1 212 от тях бяха регистрирани случаи на коронавирус, като в 93% от случаите става въпрос за единичен случай. Само една гимназия се е оказала клъстър на повече от 10 заразени души.

В САЩ заразяването върви с равномерни темпове от пролетта насам, повечето училища отвориха врати през август, като броят на заразените деца всъщност намалява, а не се увеличава, пише още изданието. Не е ясно и как всъщност се заразяват децата - в училище или заради неспазването на мерки и отварянето на икономиката.

Според първоначални данни от проучванията децата, особено на възраст под 12-14 години, не са податливи на инфекцията, както са възрастните. А заразените на възраст под 5 години почти не предават инфекцията на друг, обяснява Валтер Хаас, позовавайки се на анализите от германските учебни заведения.

Същото се отнася и за възрастовата група от 6 до 10 години - броят на заразените е много по-малък в тази група спрямо по-големите ученици и възрастните, работещи в училище.

Честотата на заразяване се увеличава с възрастта

Според проучването на "Роберт Кох" честотата на заразяване се повишава с възрастта и когато броят на болните в даден регион започне да се повишава, учителите и тийнейджърите трябва да започнат да носят маски, или да учат дистанционно.

Подобни данни има и в други държави. В САЩ проучване в 200 хил. училища в 47 американски щата показва, че сред учениците на възраст 12-17 години има повече заразени, отколкото във възрастовата група 5 - 11 години.

Механизмът на заразяване при и от децата не е съвсем ясен, но има хипотеза, че детските бели дробове са по-малки и не могат да отделят толкова аерозоли, колкото възрастен. Според Хаас това се наблюдава и при болни от туберкулоза.

Но при туберкулозата болестта се развива в белите дробове, а при COVID - в горните дихателни пътища и "въпросът е озадачаващ", коментира още германският епидемиолог.

Другото възможно обяснение е, че заразените деца в повечето случаи са безсимптомни и това ограничава разпространението.

Няма вариант за нулево предаване или нулев риск от предаване, коментира Фиона Русел, педиатър от Университета в Мелбърн, която проучва развитието на болестта в училищата в Австралия. Според нея обаче рискът за предаване на коронавируса в училище е малък, особено и ако разпространението в общността не е голямо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Училищата ли са горещите точки в Covid кризата? Не ве, чекмеджето в Банкя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още