IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският жилищен пазар е изправен пред тест от 5-процентови лихви

Заради повишаването на лихвите по ипотеките от началото на годината купувачите трябва да плащат с около 35 хил. долара повече за лихви

11:47 | 02.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският жилищен пазар, който вече изпитва затруднения заради ограничените наличности и растящите строителни разходи, трябва да се справя с нови проблеми на фона на повишаването на лихвите по 30-годишните ипотечни кредити близо до прага от 5% за първи път от години, пише Ройтерс.

Въпреки че цените на жилищата растат стабилно, главно благодарение на липсата на предлагане на домове за продажба, достъпността им остава относително силна заради ниските лихви по ипотеките.

Това обаче се променя, тъй като те са нараснали до 4,97% спрямо 4,23% през януари, сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери. След включването на таксите повечето лихви по 30-годишните ипотечни кредити са достигнали или са надхвърлили 5%.

Повишаването на лихвите по ипотеките от началото на годината означава, че потенциалните купувачи на жилища трябва да плащат с около 35 хил. долара повече за лихви по 30-годишен кредит на стойност 220 хил. долара.

Разходите по обслужване на кредитите в САЩ растат, тъй като Федералният резерв повиши основния си лихвен процент от близо 0% преди три години до между 2 и 2,25% след заседанието си миналата седмица. Централната банка даде знак за ново повишаване на лихвите в идните месеци.

Тя също така намалява притежаваните ипотечни облигации, които закупи по време на кредитната криза между 2007 и 2009 г. Доходността по облигациите, които упражняват най-голямо влияние върху лихвите по ипотеките, расте заради стремежа на инвеститорите към по-висока компенсация на фона на ускоряването на инфлацията и на икономическия растеж след намаляването на данъците през декември.

„Високите лихвени проценти са пречка за жилищния пазар, но за момента не са голямо препятствие“, казва Уард МакКарти, главен икономист в Jefferies & Co. в Ню Йорк.

Някои икономисти смятат, че лихвите по жилищните кредити трябва да нараснат много повече, за да предизвикат спад на жилищния пазар. „Лихвите трябва да нараснат с още сто базисни пункта, за да се превърнат в значителен проблем“, казва старши икономистът на имотната агенция Zillow Арън Терасас.

Жилищният сектор се забавя

Продажбите на жилищни имоти намаляха през 2018 г. заради ниските наличности и недостига на земя за изграждане на нови домове от предприемачите.

Липсата на работници и растящите материални разходи, породени отчасти от митата, навредиха на сектора, казват анализатори.

Препродажбите на жилища се забавиха през пролетта, която обичайно е най-силният сезон. Те се стабилизираха до годишен темп от 5,34 млн. единици през август, но останаха с 1,5% под нивото спрямо миналата година, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Запасите от съществуващи жилища са нараснали до 1,92 млн. миналия месец, което е първият годишен ръст от три години насам. Продажбите на нови домове намаляха два поредни месеца, след което скочиха до годишен темп от 629 хил. през август.

Въпреки че продажбите на нови жилища имат по-малък дял от цялостния жилищен пазар, те са смятани за по-важни за икономическия растеж, защото стимулират потребителската и строителната активност.

Достъпност на жилищата

Търсенето на жилища от потребителите остава високо и анализатори твърдят, че растящите лихви по ипотеките може да накарат хора, които са били встрани от пазара, да влязат в играта.

„Достъпността поне засега е на средно равнище в този период на годината. Повишаването на лихвите по ипотеките насърчи някои хора да навлязат на пазара“, казва МакКарти.

Молбите за жилищни кредити са нараснали с 2,6% в седмицата до 21 септември спрямо близо 11-месечно дъно през август, сочат данни на MBA.

Бъдещите купувачи притискат продавачите да намаляват цените, отбелязва МакКарти.

Цените на жилищата в 20 големи американски града нараснаха с 5,9% на годишна основа през юли. Растежът се забавя за четвърти пореден месец спрямо темпа от 6,8% през февруари, сочат данните на S&P/Case Shiller.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
Ето картината на образуващ се балон, американците явно са с по къса памет и от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още