IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на британските жилища бележат първи годишен спад от почти шест години

Лондон води в негативната класация с най-дълбоко понижение на цените

10:56 | 12.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Цените на британските жилища отбелязват годишен спад за пръв път от почти шест години в началото на 2018 г., а Лондон води в срива, предава Bloomberg.

Цените са спаднали с 0,4% през януари на годишна база, сочи нов доклад, публикуван от Acadata в понеделник. Подробните данни, които покриват и четвъртото тримесечие на 2017 г., показват, че Лондон води в негативната класация със спад в цените от 4,3% - най-големият от дълбокия етап на рецесията през 2009 г.

„Това е осми пореден месец, в който годишният темп на растеж се забавя, а сега вече и в червената зона“, казва председателят на Acadata Питър Уилямс.

Въпреки усилията на правителството да помогне на купувачите на първо жилище, одобренията на ипотеки са спаднали до най-ниското си ниво от почти три години през декември и има съмнения около силата на търсенето.

Може да има допълнителен натиск върху пазара в бъдеще, тъй като някои анализатори очакват Английската централна банка да увеличи лихвените проценти два пъти тази година. Централната банка вдигна лихвите през ноември – за пръв път от десетилетие.

На месечна база цените на британските жилища през януари са се повишили с 0,2%, което е първият им месечен ръст от септември. Така средната цена на жилищата в страната е достигнала 301 477 паунда (416 хил. долара). В Лондон средната цена е 589 553 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още