Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Чуждестранните инвестиции носят вина за рязкото поскъпване на жилищата на Острова

Голяма част от ценовия ръст се дължи на инвестиции чрез анонимни кухи компании

Чуждестранните инвестиции носят вина за рязкото поскъпване на жилищата на Острова

Снимка: Архив Ройтерс

Чуждестранните инвестиции в недвижими имоти са довели до повишаване на цените на жилищата с над една четвърт във Великобритания, показва изследване на King’s College London, цитирано от онлайн изданието Global Property Guide.

Без чуждестранните инвестиции средната цена на жилищата в страната щеше да е около 174 хил. паунда (245 115 долара), но притокът на чуждестранни пари е довел до поскъпването им до 215 хил. паунда (302 900 долара) през 2014 г. спрямо 70 хил. паунда (98 610 долара) през 1999 г., показва изследването.

Голяма част от ценовия ръст се дължи на инвестиции чрез анонимни кухи компании, регистрирани в потайни държави, смятани за данъчен рай.

Чуждестранните инвестиции са се отразили негативно и на равнището на собственост на жилища във Великобритания, показва изследването. Те не само са повишили цената на скъпите жилища, но са имали и „ефект на просмукването“ на останалата част от пазара, съобщава Филипа Са, старши лектор в KLC, която е осъществила изследването.

Още по темата

Според авторите му чуждестранните инвестиции са причината най-голямото повишение на цените във Великобритания да се отчита в Лондон и югоизточната част на страната. Подобно явление се наблюдава и в някои други градове като Ливърпул и Манчестър.

Анализ на данни на имотния регистър показва, че продажбите на чуждестранни компании са оказали пряко въздействие върху цените на жилищата. Увеличаване с 1% на дела на продажбите на имоти на чуждестранни компании например е довело до повишаване на цените в района с 2,1%.

Британското правителство обяви неотдавна, че хора, помагащи на кухи компании да инвестират в британски имоти, ще бъдат застрашени от две години затвор и неограничен размер на глоба, ако истинските собственици на имота не бъдат обявени в публичен регистър. Законопроектът обаче все още не е внесен в парламента.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Ню Йорк, Лондон и Хонконг вече не са имунизирани срещу спада на жилищните пазари