IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия изпраща рекордна година за инвестиционния пазар на имоти

През декември е отчетен най-високият месечен обем на инвестициите на пазара на имоти в страната за всички времена

09:10 | 16.01.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пазарът на недвижими имоти в Германия приключва 2019 г. с нов рекорд на инвестициите. Обемът на трансакциите през миналата година възлиза на почти 88 млрд. евро, което е с 8% над предишния максимум, отчетен през 2008 г., показват данни на консултантската компания Savills.

Само инвестициите през декември възлизат на около 17,7 млрд. евро. Това е най-високият месечен обем на инвестициите на пазара на имоти в страната за всички времена, подчертават от компанията.

Последното тримесечие на годината също е рекордно – с обем от 34 млрд. евро, според консултантската компания JLL. Общият обем на вложенията в Германия компанията изчислява на над 91 млрд. евро, като в тях влизат и инвестиционните сделки с жилища.

Най-голям дял в общия обем имат офисите – почти 50% от всички инвестиции, посочват от Savills. Една пета от вложенията се формират от търговските имоти, а една десета – от логистични имоти. Още 10% са от инвестиции в имоти със смесено предназначение.

Независимо от сектора инвеститорите се фокусират върху седемте водещи града в Германия, в които са реализирани 56% от вложенията на пазара. Фокусът върху първите седем града е не на последно място резултат от подчертаното предпочитание на инвеститорите към големи обеми площи, посочват експертите.

Статистиката сочи още, че средният обем на сделка достига 33 млн. евро. Ръстът на стойността се дължи на увеличения брой портфейлни трансакции за над 1 млрд. евро, както и големия брой сделки с единични активи за над 100 млн. евро.

Друг тласък на средната стойност на сделката дава силното увеличение на капиталовите стойности на офисите и логистичните площи.

На инвестиционния пазар на жилища (сделките с поне 50 жилищни имота) обемът на трансакциите възлиза на 17,2 млрд. евро, което е с 2,6% повече на годишна база. Собственика си са сменили общо 118 хил. жилища, което обаче е с 11% по-малко в сравнение с 2018 г. Това означава, че трансакциите са били с по-големи обеми.

Определящ аспект на пазара на жилищни инвестиции през миналата година е значително по-голямата активност от страна на публичния сектор. Общините и федералните щати или техните жилищни асоциации са придобили общо около 22 700 апартамента за приблизително 3,2 млрд. евро.

Покупките на съществуващи апартаменти представляват приблизително 84% от обема на инвестициите. Очакваме засилената активност от публичния сектор да продължи и през 2020 г., прогнозират от компанията.

От днешна гледна точка няма нищо, което да предполага, че цикълът ще приключи тази година. В действителност, тъй като ниските лихви ще се задържат в обозримо бъдеще, цикълът може да продължи дълги години, въпреки по-слабите икономически перспективи, заключават от Savills.

От JLL потвърждават прогнозата, като допълват, че се отчита силна концентрация на търсенето в на инвестиционния пазар на имоти в Германия. Увеличават се и директните инвестиции на пазара, не само тези на капиталовия пазар, включително и чрез придобиването на компании и дялове от компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още