IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуанджоу е най-силният пазар на луксозни имоти в света

Китайският град оглавява индекса PIRI 100 на компанията за недвижими имоти Knight Frank

13:19 | 08.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският град Гуанджоу оглавява индекса Prime International Residential Index (PIRI 100) на компанията за недвижими имоти Knight Frank, който проследява промените в цените на луксозните недвижими имоти на стоте водещи пазара в света. Цените в града са се повишили с над 27%, но за разлика от 2016 г., когато в топ три попаднаха още два китайски града – Пекин и Шанхай, тази година това е единственият китайски град в топ десет.

По-строгите макроикономически регулации, въведени от правителството в страната, са постигнали целта си да възпрат спекулативната дейност и да ограничат инфлацията в голяма част от Китай. Шанхай и Пекин регистрират растеж от съответно малко над 9% и близо 7%, който бледнее в сравнение с предишните години. Пазарът на луксозни имоти в Гуанджоу продължава да расте заради относителната си достъпност със средни цени от 70 000 юана (близо 9 000 евро) за кв.м спрямо 120 000 юана (15 300 евро) за кв.м в Шанхай.

Отслабването на пазарите в Пекин и Шанхай е допринесло за лекия спад на пазара в Азиатско-тихоокеанския регион като цяло, където пазарите са отбелязали среден растеж от 4,4% през 2017 г. спрямо 5,2% предходната година. Сеул с растеж на цените на луксозните имоти от 13,2% и Хонконг (7,3%) продължават да се представят силно въпреки строгите мерки за охлаждане на пазара. И двата пазара са изправени пред ограничено предлагане, а в случая с Хонконг значителни инвестиции идват от континентален Китай.

След като достигнаха пика си през четвъртото тримесечие на 2013 г., мерки на правителството за охлаждане на пазара понижиха цените на частните жилища в Сингапур, но миналата година е била повратна точка с растеж на цените от близо 6% на годишна основа. По-добрите икономически перспективи, нарастващото богатство на домакинствата и ограниченото предлагане подкрепят растежа на цените.

В Индия обаче валутните мерки на правителството се се оказали предизвикателство за жилищния пазар. Цените на луксозните имоти са нараснали само с 0,6% в Мумбай. Липсата на предлагане извежда пазара на луксозни имоти в Сидни (растеж от 10,7%) преди този в Мелбърн (9,8%). Таксите за кандидатстване за жилище от чуждестранни купувачи и повишаването на гербовия налог са забавили темпа на годишния растеж, но силният апетит за луксозни имоти се запазва.

Индексът на Knight Frank, който проследява представянето на водещите пазари в света за луксозен втори дом и жилищните пазари в градовете потвърждава положителния растеж в Европа след десетилетие на слаби резултати. През 2017 г. индексът е регистрирал повишение до 2,1% спрямо 1,4% през 2016 г. благодарение на разрастването на световната икономика. В две трети от градовете, включени в индекса PIRI 100, цените са останали непроменени или са нараснали на годишна основа през 2017 г., като 11% регистрират двуцифрена възвръщаемост.

В топ десет на градовете с най-голямо повишение на цените на луксозните имоти попадат още Кейп Таун (19,9%), Аспен (19%), Амстердам (15%), Сеул (13,2%), Франкфурт (12,9%), Сиатъл (12,2%), Париж (12%), Сидни (10,7%) и Мадрид (10,6%).

Докато през 2016 г. европейските жилищни пазари все още бяха в „режим възстановяване“, през 2017 г. четири от десетте най-добре представящи се пазари на луксозни жилища в света се намират на Стария континент – Амстердам, Франкфурт, Париж и Мадрид. Повишеният местен интерес в Европа се съчетава с пренасочването на капитали от нестабилни пазари в други части на света.

Купувачите от Латинска Америка са купили над 18% от луксозните имоти в Мадрид, а турските и бизкоизточните купувачи са били активни в Париж и Берлин. Лондон се изкачва в класацията с 20 позиции до 72-о място спрямо 92-о година по-рано. Цените на луксозните имоти в британската столица леко са се понижили миналата година с 0,7% спрямо спада от 6,3% предходната година. Това се дължи главно на данъчните промени, а не толкова на решението за напускане на ЕС.

Френският курорт Шамони е начело сред алпийските курорти с растеж на цените от 4,5% през 2017 г. По-слабото представяне на швейцарските курорти се обяснява със силния швейцарски франк и ограниченията за чуждестранните купувачи.

Американските пазари са се представили стабилно през 2017 г., като Аспен заема трето място в цялостната класация с растеж на цените от 19%. Лос Анджелис, Ню Йорк и Маями са регистрирали умерен растеж от съответно 5,1%, 4,6% и 2,2%. Въпреки силния долар чуждестранните купувачи са били активни с общи инвестиции от 153 млрд. долара в американски жилищни имоти между април 2016 и март 2017 г., сочат данни на Националната асоциация на агентите по недвижими имоти.

Данъкът от 15% за чуждестранните купувачи и затягането на контрола върху капиталите от Китай са причина за по-слабото представяне на Торонто и Ванкувър миналата година. Растежът на цените в Торонто се е забавил от 15,1% на 8,7% миналата година, а във Ванкувър – от 14,5% на 3,5%.

В Африка Кейп Таун заема второ място в индекса с почти 20% растеж на цените на годишна основа. В Близкия изток Истанбул заема първо място с растеж от близо 5%, но заради инфлацията в Турция от близо 13% миналата година цените са намалели в реални изражения. Пазарът на луксозни имоти в Дубай се е стабилизирал миналата година. В първите девет месеца на годината продажбите на луксозни имоти са нараснали с 6%, а общият обем на трансакциите с луксозни имоти се е повишил с 9% спрямо същия период на предходната година.

Представянето на пазара на луксозни имоти в региона остава тясно свързано с цените на петрола, което намира отражение в Русия и Африка. През първата половина на миналата година цените на петрола намаляха, след което тръгнаха нагоре. Въпреки това градове като Москва (спад на цените от 11,3%), Доха (-15%) и Лагос (-25%) остават в дъното на класацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още