IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар в Източна Европа продължава да привлича инвеститори

Въпреки политическите сътресения в региона пазарът на имоти остава привлекателен

13:56 | 17.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес имотите в Източна Европа остават атрактивна цел за строителните предприемачи на фона на икономическите перспективи, които засенчват волатилната политика в региона, пише Bloomberg, цитирайки представители на индустрията от конференция във Виена.

„С пълна скорост напред“. Така Ремон Вос от чешката строителна компания CTP Invest описва потенциала на пазара през 2018 г. след две години, в които инвестициите достигнаха предкризисните нива.

Цените в региона се повишават, докато в недвижимите имоти се изливат пари с темп, невиждан от 2007 г. насам, когато глобалната финансова криза доведе до рецесия на континента. Инвестициите в недвижими имоти миналата година вероятно са достигнали нивата от 2016 г. с 12,2 млрд. евро, сочат данни на консултантската компания Colliers International. Предвид очакванията брутният вътрешен продукт в региона да нарасне с 5,5% тази година съгласно прогнозите на Международния валутен фонд, малко вероятно е да има спад на пазара дори при политическите сътресения в много страни, казват изпълнителните мениджъри.

Макар че икономиките в региона са сред лидерите по растеж в Европейския съюз, политическата сцена преминава през все повече сътресения. Правителството на Румъния падна във вторник за втори път за по-малко от година след вражда между министър-председателя и лидера на управляващата партия. Чешкият премиер Андрей Бабиш изгуби вота на доверие за сформиране на нова администрация в същия ден. Полша, където нов министър-председател смени почти половината министри този месец, и Унгария, която се насочва към избори през април, са под обстрел заради политики, които според ЕС нарушават принципите му.

Ликвидност в изобилие

Тези пазари се разрастват и не зависят толкова много от политическата ситуация в определена страна“, каза Вос по време на единия от панелите на конференция за Централна и Източна Европа, организирана от Euromoney. “Това няма незабавен ефект върху бизнеса“.

Ликвидността все още е в изобилие тази година, а „пазарните играчи“ остават оптимистично настроени, коментира Пал Данос, директор и имотен консултант във финансовата KPMG в Унгария, в интервю в Будапеща преди конференцията.

Имотните инвестиции ще останат по-привлекателни от финансовите активи, стига лихвените проценти да се запазят на сегашните ниски нива, посочва Данос. Макар че основният лихвен процент в Унгария е на рекордно ниско ниво от 0,9% от май 2016 г., доходността по офис сгради категория А в Будапеща е около 6%.

В Румъния пазарът е сред най-силните в региона „въпреки политическата ситуация“, а инвеститорите продължават да го смятат за „интересен“, допълва той. На инвеститорите „им харесва тук“, казва Вос.

Дългосрочен план

Изпълнителните мениджъри са съгласни, че макар политическите сътресения обикновено да са краткосрочни, имотните решения се взимат с много по-дългосрочна перспектива, което успява да засенчи политическия риск.

Цикълът в момента изглежда много положителен“ за Централна и Източна Европа, коментира и Джос Тромп, ръководител на проучванията за Европа, Близкия изток и Африка в американската CBRE Group, докато от гледна точка на цените Западна Европа изглежда достига пика си.

Освен това се очакваше частният капитал от САЩ да „излезе“ от Европа заради прогнозите за по-силен растеж, но инвестициите в Европа все пак остават силни, което помага още повече на развиващите се региони, каза Тромп. Предвид факта, че 2017 г. бе „най-добрата година в историята от гледна точка на обема“, пазарът на континента като цяло ще остане стабилен засега, допълни той.

Политическият риск все още го има“, каза той. „Стабилността на финансовите пазари е невероятна. Нещата ще се променят, а въпросът е колко дълго ще продължи това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още