IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар в Швеция започва да се охлажда

Цените на апартаментите в страната са намалели със 7% през първото тримесечие на годината

14:28 | 16.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на апартаментите в Швеция са намалели със 7% в периода януари-март спрямо същия период на предходната година, сочат данни на Асоциацията на шведските агенти по недвижими имоти, цитирани от Ройтерс.

Цените на еднофамилните жилища са се повишили с 1%, показват още данните на асоциацията. В сравнение с периода декември-февруари цените на апартаментите са намалели с 1%, докато тези на еднофамилните жилища са се повишили с 1%.

Цените на жилищата в скандинавската страна започнаха да се повишават от средата на 90-те години на миналия век, превръщайки шведските домакинства в едни от най-задлъжнелите в Европа. Властите в страната, както и Европейската комисия и МВФ отдавна предупреждават, че равнището на дълга е сериозна заплаха за икономиката.

Финансовият регулатор в Швеция въведе редица мерки в последните години за охлаждане на прегрелия жилищен  пазар, включително правила за изплащане на ипотека за големите кредитополучатели, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още