IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източните черноморски региони на Турция привличат чуждите купувачи на имоти

Стимулите за чужденците насърчават вложенията в региона

15:27 | 24.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Източните черноморски региони на Турция отчитат безпрецедентен ръст на броя на чуждестранните купувачи на имоти, пише онлайн изданието GlobalPropertyGuide.

Чужденци са купили общо 2 842 къщи през 2017 г., което е със 155% повече в сравнение с предходната 2016 г., показват данните на регионалната поземлена дирекция в Трабзон.

Трабзон, Артвин, Ризе, Гюмюшхане, Байбурт и Гиресун са най-популярните жилищни пазари в региона сред чужденците.

Ръстът се счита за едно от доказателствата, че плановете на турското правителство за увеличаване на чуждите инвестиции в имоти дават резултати, отбелязва изданието.

През миналата година правителството на Турция реши да въведе много отстъпки и стимули за чужденци, които купуват имоти в страната. На чуждестранни инвеститори се предлага турско гражданство при инвестиция в имот на стойност поне 1 млн. долара, капиталова инвестиция в размер на минимум 3 млн. долара или депозит от 3 млн. долара в турска банка. Има възможност за получаване на турски паспорт и при създаване на поне 100 работни места в страната.

Купувачите от чужбина са освободени и от ДДС при инвестиция в недвижим имот. Изключението се прилага и за турци, които са живели и работили в чужбина повече от шест месеца. Условието е сделката да се плати с чуждестранна валута и имотите да се държат минимум една година след покупката.

Мерките бяха обявени, след като през 2016 г. сделките с имоти, реализирани от чужденци, спаднаха с почти 20%, припомня изданието.

Граждани на Ирак, Саудитска Арабия и Кувейт и Азербайджан съставляват по-голямата част от чуждестранните купувачи на жилища в Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още