IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в САЩ са били продавани рекордно бързо през 2017 г.

Средно 81 дни са били необходими за продажбата на жилище от пускането му на пазара до финализирането на сделката

10:52 | 20.04.18 г.
<p>
	Жилищата в Маями са се задържали на пазара средно 110 дни миналата година.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Жилищата в Маями са се задържали на пазара средно 110 дни миналата година. Снимка: Архив Ройтерс

Жилищата в САЩ са били продавани с рекордна бързина през 2017 г., като купувачите са се сдобивали с имотите веднага след обявяването им за продажба, показва ново изследване, цитирано от онлайн изданието propertywire.com.

Средно едва 81 дни са били необходими за продажбата на жилище от пускането му на пазара до финализирането на сделката, като имотите са се продавали най-бързо през юни, когато са били необходими едва 73 дни. Това показва последният доклад на имотната агенция Zillow.

Като се има предвид, че за завършването на продажбата на жилище са необходими между четири и шест седмици, това означава, че обичайно домовете са се задържали на пазара около 30 дни преди сключването на договор и че купувачите са изправени пред ограничен пазар.

Предлагането в цялата страна намалява на годишна основа 37 поредни месеца, а близо 25% от жилищата се продават на по-висока от обявената цена. Това е сигнал, че засилената конкуренция може да доведе до ожесточено наддаване и да тласне цените нагоре.

„Тъй като търсенето изпреварваше предлагането на жилищния пазар през последните три години, купуването на дом се превърна в упражнение за скорост и ловкост", коментира старши икономистът на Zillow Арън Терасас.

„Тази година се очертава като още един сезон със силна конкуренция за пазаруване на жилища за купувачите, които може да се задържат на пазара, докато открият точния дом, а когато го направят, да спринтират към финалната линия. Подготовка и предварително одобрено финансиране могат да помогнат на купувачите да отправят оферта, която изпъква“, допълва Терасас.

Изследването e установило още, че купувачите обикновено търсят жилище над четири месеца и отправят две оферти преди успешната покупка на дом. Тъй като жилищата на редица пазари са били продадени за по-малко време, купувачите трябва да са готови да действат бързо, след като открият жилището, което искат да купят, съветват експертите на Zillow.

Жилищата в САЩ са били продавани по-бързо през 2017 г., отколкото година по-рано на почти всички от 35-те най-големи жилищни пазара. В Хюстън домовете са се продавали малко по-бързо през 2016 г. – за 80 дни в сравнение с 81 дни през 2017 г., докато жилищата в Маями са намирали купувач за 110 дни и в двете години.

Пазарът с най-бързо продавани жилища през 2017 г. е бил Сан Хосе в Калифорния, където домовете обичайно са намирали собственик за 41 дни. Сан Хосе регистрира и най-големия спад на запасите миналата година, които са намалели с 26,8% спрямо предходната година. Жилищата в Сан Хосе са били продавани най-бързо миналата година през октомври, когато между обявяването на дома за продажба и завършването на сделката са били необходими едва 39 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още