IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай призова местните банки да увеличат кредитирането за жилищния сектор

Страховете от фалити сред строителните компании подтикнаха Пекин да разхлаби ограниченията за кредиторите

10:25 | 07.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай призова банките да увеличат кредитирането на недвижими имоти през първото тримесечие и облекчи основното ограничение на дълга за предприемачите - знак, че властите стават все по-загрижени за ликвидната криза в сектора, пише Bloomberg.

В досега недекларираните насоки за периода, издадени миналия месец, регулаторите призовават банките да увеличат кредитирането за строителните компании. В същото време заемите от големи фирми за недвижими имоти, използвани за финансиране на сливания и придобивания, вече няма да се отчитат към показателите, свързани с правилата на „трите червени линии“, които ограничават дълга. 

Регулаторите намаляват силата на многогодишната репресия срещу сектора на недвижимите имоти в страната, докато се опитват да проектират “меко кацане” след години на експанзия, подхранвана от дългове. Строителни компании като China Evergrande Group и Kaisa Group Holdings пропускат плащания по облигации и други видове финансиране, като например доверителни продукти, което представлява голямо предизвикателство за растежа на втората по големина икономика в света, както и за социалната стабилност на нацията.

Ходът за облекчаване на финансирането за сливания и придобивания идва, докато строителните дружества търсят начини да продават активи, за да облекчат финансовите си затруднения. Въпреки че банките са готови да предоставят заеми за сделки, инвеститорите се затрудняват да подпечатат всякакви споразумения, споделя източник, запознат с темата.

„Проектът за сливанията и придобиванията е най-ефективният пазарно ориентиран начин за решаване на рисковете в сектора на недвижимите имоти“, коментира Лан Зоу, служител в Китайската народна банка. „Много по-силни строители изразиха желание да купуват проблемни активи от партньори с ограничени средства“, добавя той.

китай китай

Shimao Group Holdings, поредната жертва на финансовата криза в сектора, претърпя най-големия си спад в цената на облигациите си в четвъртък, след като кредитор заяви, че едно от звената на предприемача не е изплатило местен заем. Подразделението не е платило 645 милиона юана (101 милиона долара) от общо 792 милиона юана, дължими до 25 декември, според известие, изпратено до инвеститорите от China Credit Trust Co.

Само този месец индустрията ще трябва да намери поне 197 милиарда долара, за да покрие падежните облигации, купони, тръстови продукти и отложени заплати на милиони работници мигранти, според изчисленията на Bloomberg и оценките на анализаторите. Пекин призова строители като China Evergrande също да изплатят заплатите на служителите до края на месеца, за да избегнат риска от социални вълнения.

Междувременно банковите заеми, предоставени на строителите, се понижиха със 120 милиарда юана през второто тримесечие и със 140 милиарда юана през третото тримесечие. Не е ясно дали регулаторите имат конкретна цел за размера на увеличение на кредитирането на недвижими имоти за всяка банка поотделно.

От октомври банките също ускоряват одобряването на ипотеки за купувачите на жилища. На кредиторите също беше разрешено да кандидатстват за продажба на ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки, за да освободят квоти за заеми на фона на облекчената забрана, наложена в началото на миналата година.

Китайските банки отчитат над 51,4 трилиона юана неизплатени заеми за сектора на недвижимите имоти към септември.

Признаците, че регулаторите търсят начини да облекчат проблемите на индустрията, върнаха до известна степен оптимизмът в индустрията. Индексът на недвижимите имоти CSI 300 се повиши с 4,9% в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още