IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде се намират водещите бизнес клъстери в Европа?

Те стимулират напредъка, креативността и изобретателността

14:28 | 01.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Клъстерите и сътрудничеството са от изключителна важност в среда на иновации и развитие на индустриите, които трябва да останат на гребена на вълната на фона на ожесточена конкуренция.

Нийл МакЛоклин, ръководител „Стратегически консултации“ за Европа, Близкия изток и Африка в консултантската компания Knight Frank, очертава някои от най-важните клъстери на знанието в Европа, които стимулират напредъка, креативността и изобретателността.

Клъстери в областта на биологията и науките за живота

“Златният триъгълник“ на изследванията в областта на науките за живота между Оксфорд, Кеймбридж и Лондон е най-силният в тази област в Европа и четвъртият в света. В центъра му се намират Med City и институтът „Франсис Крик“ в Лондон, който разполага с бюджет от 1 млрд. паунда (1,14 млрд. евро) за изследвания, осъществявани в сътрудничество с Cancer Research UK, Императорския колеж в Лондон, Кралския колеж в Лондон, Съвета за медицински изследвания, Лондонския университетски колеж и неправителствената организация Wellcome Trust.

Базел е домът на Novatris (в кампуса й са заети 10 хил. души) и Roche (кампус със 7 хил. души), както и на Basilea Pharmaceutica и Actelion. Предвид факта, че населението на града е 165 хил. души, това показва силата и концентрацията на клъстера.

В Германия по данни на правителството съществуват 32 биоклъстера, в които са заети 39 хил. души. Изследванията в областта на науките за живота са съсредоточени в района на Берлин-Бранденбург, Бавария и Леверкузен.

Клъстери в областта на застраховането

Лондонската компания Lloyd’s, която започва съществуването си като кафене през 1688 г., е катализатор на един от най-успешните и дългогодишни клъстери във Великобритания.

Lloyd’s има редица предимства, на които може да разчита – значителни средства от корпоративни инвеститори, глобални перспективи и световноизвестна марка, които насърчиха редица други застрахователни компании да се присъединят към клъстера в квартал EC3 в британската столица.

Триъгълникът с Lloyd’s в центъра му бил единственото място, където застрахователите можели да работят, тъй като трябвало да са близо до пазара. Сега компаниите откриват офиси извън Триъгълника, тъй като пазарът продължи да расте и въпреки развитието на електронните услуги силата на клъстера е по-голяма от всякога.

Френската парфюмерийна и козметична индустрия, наричана „Козметичната долина“

На югозапад от Париж се намира клъстер, съсредоточен около козметичната наука. В района на Шартър се намира един от най-значимите френски бизнес клъстери, специализирани в производството на потребителски стоки в парфюмерийната и козметичната индустрия. Той е създаден през 1994 г. в рамките на инициатива на Жан-Пол Герлен и в момента там се намират 800 компании, седем университета и са създадени 80 хил. работни места.

Клъстери на висшата мода в Париж, Милано и все повече в Лондон

Идеята за висша мода възниква в Париж, въпреки че първоначално се отнася за работата на Чарлз Фредерик Уърт, англичанин, живеещ в Париж. Впоследствие терминът се превръща в „защитено име“ във Франция, което означава, че може да бъде използвано само от компании, изпълняващи определени стандарти.

Париж е глобален лидер в модата, въпреки че градове като Милано и Лондон също се представят силно. Милано е определен от Леонардо да Винчи за „столица на модните столици“ и днес е известен с важното си място в прет-а-порте категорията на модата.

Влиянието на Лондон в модата датира от времето на кралица Елизабет I, но стилът на града се променя много от XVI век насам. Тази креативна и задаваща тенденции индустрия осигурява работа на близо 800 хил. души във Великобритания.

Автомобилна индустрия

Германия е двигателят на автомобилното производство с над 750 хил. души, които са заети в този сектор. Но страни като Чехия и Словакия поемат голяма част от процеса по сглобяването. По отношение на дизайна и инженерните дейности германските клъстери са съсредоточени в Бавария (Audi и BMW) и в Баден-Вюртемберг (Mercedes и Porsche).

Френската автомобилна индустрия е много по-разпиляна, но правителството и секторът са определили центрове за изследвания в области като микроелектрониката, нанотехнологиите и сигурността.

Банкови и финансови услуги

Клъстери в Лондон, Единбург, Цюрих, Франкфурт и Париж са водещи международни финансови центрове от XIX век насам и сега в този сектор са заети 400 хил. души. Лондон, който се възползва от позицията си между времевите зони на Азия и САЩ, продължава да поддържа най-големия търговски излишък във финансовите услуги в света.

Франкфурт, в чиято финансова индустрия са заети 75 хил. души, е дом на Bundesbank. В града се намират също централата на Deutsche Bank и други германски финансови институции.

Другите големи клъстери в Европа са Париж (във финансовата индустрия са заети 147 хил. души), Цюрих (100 хил. души), Амстердам (45 хил. души), Люксембург (43 хил. души), Единбург (36 хил. души) и Дъблин (23 хил. души).

Петрол и газ

Абърдийн в Шотландия и Ставангер в Норвегия са водещите клъстери в тази област на Стария континент. Те включват голямо разнообразие от услуги, свързани с добива на петрол и газ и производствената верига. Само във Великобритания петролната и газовата индустрия се оценява на 35 млрд. паунда (39,9 млрд. евро). В снабдителната верига работят около 450 хил. души.

Технологични клъстери

Те се намират в градове  като Айндховен, Лондон, Берлин, Мюнхен, Дюблин и Париж. В рамките на тези клъстери са обособени секторни подклъстери, например в лондонския квартал Шордич, съсредоточен главно във финтех индустрията.

Аеронавтика

Във Франция има множество иновационни клъстери в областта на аеронавтиката и космическата индустрия, разположени в и около Тулуза. Те дават работа на около 124 хил. души.

Аутсорсинг

Варшава и Краков в Полша, Прага в Чехия, Будапеща в Унгария и Букурещ в Румъния са водещи в тази област в Европа.

Медии и творчески индустрии

Водещите клъстери се намират в Лондон, Париж, Лион и Берлин. Преместването на ВВС през 2011 г. доведе до създаването на първия „Медиен град“ във Великобритания, като сектора на дигиталните технологии и новите медии е най-бързо развиващият се сектор в Салфорд. Множество малки продуцентски компании мигрираха към този клъстер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още