IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Логистичният сектор в Европа се насочва към още една рекордна година

Обемът от инвестиции през първото полугодие се равнява на 64% от рекордния брой сделки през цялата 2020 г.

22:00 | 08.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Peter Boer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Peter Boer/Bloomberg

С безпрецедентно количество капитал в сектора инвестициите в европейски логистични имоти достигнаха 22,5 млн. евро през първото полугодие, сочат данни на консултантската компания Savills. Този обем от инвестиции се равнява на 64% от рекордното равнище на сделките, регистрирани през цялата 2020 г., и съставлява ръст от 60% спрямо средното петгодишно равнище през първото полугодие, пише онлайн изданието propertyfundsworld.com.

Великобритания е най-популярната инвестиционна дестинация, съставляваща 37% от общия обем от сделки през първото полугодие. Ирландия, Испания и Нидерландия са останалите пазари, които са се представили над средното петгодишно равнище.

Насоченият към сектора капитал се равнява на малко над 20% от общия обем инвестиции в имоти в Европа от началото на тази година спрямо около 10% в исторически план. Анализът на Savills на новонабрания капитал от фондовете показва, че 39% от обема нови средства, набрани тази година, са насочени към логистични имоти – повече от всеки друг сектор на бизнес имотите.

Смекчаването на ограниченията за пътувания са подкрепили инвестициите от американски купувачи, а частни лица се възползват от агресивното свиване на доходността през последните 24 месеца.

Усвоените логистични площи в Европа са достигнали 18,7 млн. кв. м през първото полугодие на тази година, което също е с 63 на сто над средното петгодишно равнище за този период от годината. Германия (+28%), Нидерландия (+64%) и Полша (+102%) са се представили най-силно в сравнение с петгодишното си средно равнище за първото полугодие.

Savills отбелязва, че рекордният обем от сделки и наемна активност са резултат от структурни промени, ускорени от коронавирусната пандемия, която доведе до огромен ръст на онлайн търговията. Наемната дейност в комбинация с ограничените налични терени са станали причина за намаляване на свободните площи в Европа.

Незаетите логистични имоти на Стария континент са намалели средно с 80 базисни пункта през идните 12 месеца до 4,6%. Тази тенденция е била подкрепена от по-високите нива на усвоени площи в Испания, а Чехия (2,4%), Дания (2,6%), Барселона (3,3%), Осло (3,8%) и Хелзинки (4,3%) остават пазарите с най-голям недостиг на предлагането.

Наемите на първокласните площи са нараснали средно с 2% през последните 12 месеца, водени от Лисабон (20%) и предградията на Варшава (16%). Savills очаква ръстът на наемите да се ускори отново през идните 12-18 месеца заради недостатъчното предлагане на имоти.

Рекордно малкият обем на свободните площи и обещанието за ръст на наемите водят до продължаващо свиване на доходността в диапазона между 3% и 4% на повечето европейски пазари.

„Двигателите, свързани с ниското предлагане и високото търсене на наемния пазар, не показват признаци на промяна в средносрочен план, което ще позволи на инвеститорите да гарантират придобиванията си с очаквания за продължаващ ръст на наемите“, коментира Маркус Де Минквиц, ръководител на индустриалните и логистични площи за Европа, Близкия изток и Африка в Savills.

Според наблюденията на компанията инвеститорите са все по-склонни да поглеждат извън основни пазари, за да открият по-привлекателна възвръщаемост. Тя прогнозира, че Южна Европа и Централна и Източна Европа ще продължат да регистрират свиване на доходността през тази година.

В същото време наемателите започват да внедряват ESG принципи в стратегиите си, казва Майк Барнс, съдружник в отдел „Европейски изследвания“ в Savills. „Наемателите, особено от сектора на търговията на дребно, са по-съсредоточени върху нивата на въглеродни емисии и коригират снабдителните си вериги, за да отговорят на тези цели. Ще трябва да бъдат инсталирани още зарядни станции, за да може ЕС да постигне целта си за климатична неутралност до 2050 г. и да се гарантира, че търговците на дребно ще могат да отговорят на растящото търсене на онлайн доставки“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още