Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Офертните цени на имотите в Лондон намаляват за седми пореден месец

Новообявените за продажба имоти в британската столица са намалели с 3%

Офертните цени на имотите в Лондон намаляват за седми пореден месец

Снимка: Архив Ройтерс

Офертните цени на имотите в Лондон наламяват за седми пореден месец, тъй като продавачите задържат пускането на жилищата си на пазара, съобщава сайтът за обяви за имоти Rightmove.

Докладът на сайта за март показва, че офертните цени са се понижили с 0,6% спрямо същия период на миналата година, а броят на новообявените за продажба имоти са намалели с 3%. Спрямо февруари цените са се повишили с 0,6%, което е по-малък от обичайния скок в началото на пролетния сезон, отбелязва Rightmove.

Намаляващите цени „са спирачка пред някои потенциални продавачи. Въпреки че по-малко имоти излизат на пазара, по-бавният темп на продажбите означава, че запасът от непродадени имоти расте, а това води до натиск за понижаване на цените“, отбелязва в доклада Майлс Шипсайд, директор на Rightmove.

Спадът на цените вероятно е добра новина за някои купувачи след годините на ширеща се инфлация, която направи собствеността върху жилищата недостъпна за мнозина в британската столица. Средната офертна цена на жилищата в Лондон този месец е 631 651 паунда (880 000 долара).

Още по темата
В цялата страна картината не е толкова мрачна, като офертните цени са се повишили с 1,5% през март спрямо февруари благодарение на силното търсене от хора, сменящи жилището си, в първите два месеца на годината. Средната цена е нараснала с 2,1% на годишна основа и достига 304 504 паунда (425 315 долара). За сравнение, преди по-малко от две години ръстът достигаше до около 6%.

Въпреки това притесненията за перспективите пред Великобритания на фона на подготовката на страната за напускане на ЕС потискат икономиката, съобщава Британската търговска камара.

Въпреки че повиши прогнозите си за растеж до 1,4% тази година спрямо прогнозираните преди това 1,1% и до 1,5% през 2019 г. спрямо 1,3%, камарата съобщи, че икономиката ще остане сред най-зле представящите се в Г-7 поне до 2020 г.
Реалните приходи ще останат негативни до 2019 г., въпреки че инфлацията вероятно ще достигне пик и ще започне да се успокоява в близко бъдеще, казва се в доклада.

Британската търговска камара прогнозира, че Английската централна банка (АЦБ), която ще обяви последното си решение в четвъртък, ще повиши лихвите следващото тримесечие, последвано от ново повишение през първото тримесечие на 2019 г.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Имотната индустрия в Ню Йорк въстана срещу предлаган данък върху второ жилище