IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия, Холандия и Ирландия ще са лидери в Европа по ръст на цените на имотите

Недостатъчното предлагане ще тласне повишението на някои пазари, посочва се в доклад на S&P

14:48 | 08.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарите на имоти в Европа вероятно ще отчетат известно успокоение през тази и следващата година, а Великобритания е изправена пред рискове заради Brexit, показва анализ на S&P, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Недостатъчното предлагане ще тласне растежа на някои пазари, особено в Португалия и Холандия, които заедно с Ирландия ще водят по ръст на цените на имотите.

Според анализа цените на жилищата на всички основни пазари ще се ускорят през 2018, 2019 и 2020 г., но в различна степен. През 2018 г. годишният растеж на цените се очаква да бъде най-висок в Португалия и Ирландия - по 8,5%, следвани от Холандия със 7%.

Освен това се очаква цените на жилищата да нараснат с 3,5% на годишна основа в Испания, с 3,4% в Белгия, с 3% в Германия, с 2% във Франция, с 1,8% в Швейцария, с 0,6% в Италия и с 0,5% във Великобритания.

През 2019 г. Португалия вероятно ще стане лидер по ръст на цените със 7%, следвана от Ирландия с 6%, Холандия с 5,3%, Испания с 3%, Германия с 2,7%, Белгия и Франция с по 2%, Швейцария с 1,9% и Италия и Великобритания с по 1,5%.

За 2020 г. прогнозите са за годишен растеж на цените от по 6% в Португалия и Ирландия, растеж от 3,6% в Холандия, следвана от Великобритания с 3,5% заради очакваното отслабване на последиците от Brexit. Следват Испания с растеж от 3%, Германия с 2,5%, Швейцария с 2,3% и Белгия, Франция и Италия с по 2%.

В Белгия растежът на цените на жилищата ще се забави заради влошаването на достъпността им и намаляването на търсенето заради по-бавното създаване на работни места. Анализаторите прогнозират също не толкова благоприятни лихви по ипотеките и увеличаване на лихвените проценти.

След изключително силна 2017 г. за продажбите във Франция пазарът се насочва към меко кацане, тъй като достъпността продължава да се влошава. Сделките достигнаха рекордното ниво от 958 хил. за 12-те месеца до октомври и са с 15,6% над нивото от предходната година.

Макар че растежът на цените на жилищата да е най-силният от 2012 г. насам, все още има признаци, че тенденцията достига до своя край и купувачите на първо жилище съобщават за нараснали затруднения при навлизането на пазара. Очаква се цените да продължат да растат, но доста по-слабо, отколкото през миналата година, и главно в най-големите градове в страната като Париж.

Във Великобритания се очаква цените да пострадат заради Brexit наред с намаленото закупуване на имоти с цел отдаване под наем заради по-високия гербов налог върху тези сделки и не толкова благоприятния данъчен режим за собствениците.

Според доклада цялостният жилищен пазар във Великобритания продължава като цяло да е в стагнация и твърде ограниченият брой имоти на пазара все още подкопава цените. В някои градове, особено в Лондон, достъпността се очаква да остане изключително ниска.

От гледна точка на предлагането позитивната тенденция за добавяне на нови имоти към жилищния фонд е продължила и през 2017 г. и предвид броя на новите строежи вероятно ще се запази и през 2018 г. Тези подобрения идват от ниски нива и са под изисквания брой за задоволяване на нуждите от жилище. Съществуват опасения, че с приближаването на Brexit предприемачите могат да отложат или да се откажат от планирани проекти, което да доведе до по-бавен растеж на предлагането.

Brexit е голямата неизвестна. Според доклада ако през 2018 г. се окаже, че достъпът на ключови сектори до европейския пазар ще бъде по-ограничен след Brexit спрямо прогнозите до момента, това вероятно ще се отрази негативно на цените на жилищата, особено в Лондон.

Въпреки жизнената икономика на Германия авторите на доклада прогнозират, че търсенето в страната може да доведе до умерен растеж на цените, докато в Ирландия недостигът на жилища ще поддържа цените високи. В Италия пропастта между търсенето и предлагането постепенно ще намалява, което ще доведе до съкращаване на времето за продажба на имотите и в крайна сметка ще увеличи цените на жилищата.

В Холандия недостигът на предлагане и бързият икономически растеж ще продължат да подхранват силното нарастване на жилищния пазар. Прогнозите са сходни за Португалия, където силният икономически растеж, бързото подобряване на трудовия пазар, търсенето от чужденци и липсата на предлагане ще продължат да подкрепят силното повишаване на цените на жилищата.

Силната икономика ще подкрепи и жилищния пазар в Испания и ще задържи обемите на продажбите високи, което ще помогне за намаляването на непродадените жилища. В Швейцария по-силната икономика и ниските лихви се очаква да подкрепят пазарната активност.

Авторите на доклада предупреждават, че регулаторните мерки, ниската достъпност и забавянето на нетната миграция държат цените на жилищата "под похлупак".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още