Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Правителството на Гърция ускорява процедурите за проекта Hellinikon

Строителството ще започне тази година, след като кабинетът реши да ускори приемането на указ за разрешение на дейностите върху старото международно летище

Правителството на Гърция ускорява процедурите за проекта Hellinikon

Теренът на старото международно летище край Атина пустее от години, а в последните месеци се ползва и за бежански лагер. Снимка: Архив Ройтерс

Проектът за строителство върху терена на изоставеното международно летище край Атина Hellinikon ще започне през тази година, уверява правителството, цитирано от онлайн изданието на гръцкия в. Kathimerini.

Проектът за президентски указ за разрешение на дейностите ще бъде ускорен на пленарната сесия на Държавния съвет поради значимостта на въпроса, казват от кабинета в Атина.

Припомняме, че през ноември 2017 г. инвеститорът на терена -  Lamda Development, предупреди, че държавата се опитва да наложи нови условия за развитието на проекта въпреки сключения договор, след като Националният археологически съвет на Гърция реши, че строителството трябва да се осъществява при изпълнението на определени мерки.

Hellinikon се счита за емблематичен проект за Гърция. Теренът на изоставеното летище е включен в приватизационния план на страната още през 2010 г. Продажбата му трябваше да е приключила още през 2014 г.

Заместник-министърът на икономиката и развитието Стергиос Пициорас коментира в радио интервю, че постановлението трябва да бъде одобрено от Административния съд на Гърция. Очаква се това да стане в първите месеци на тази година.

"Вярвам, че през първите шест месеца всичко това ще бъде направено, така че през втората половина на 2018 г. реализацията на инвестицията ще започне“, посочва той.

Проектът предвижда изграждане на жилища, офиси, хотели, училища и паркови пространства. Строителството и експлоатацията на сградите се очаква да създаде хиляди работни места.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Старото летище на Атина конкурира Ню Йорк по цени на имотите