IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Гърция ускорява процедурите за проекта Hellinikon

Строителството ще започне тази година, след като кабинетът реши да ускори приемането на указ за разрешение на дейностите върху старото международно летище

12:14 | 03.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Теренът на старото международно летище край Атина пустее от години, а в последните месеци се ползва и за бежански лагер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Теренът на старото международно летище край Атина пустее от години, а в последните месеци се ползва и за бежански лагер. Снимка: Архив Ройтерс

Проектът за строителство върху терена на изоставеното международно летище край Атина Hellinikon ще започне през тази година, уверява правителството, цитирано от онлайн изданието на гръцкия в. Kathimerini.

Проектът за президентски указ за разрешение на дейностите ще бъде ускорен на пленарната сесия на Държавния съвет поради значимостта на въпроса, казват от кабинета в Атина.

Припомняме, че през ноември 2017 г. инвеститорът на терена -  Lamda Development, предупреди, че държавата се опитва да наложи нови условия за развитието на проекта въпреки сключения договор, след като Националният археологически съвет на Гърция реши, че строителството трябва да се осъществява при изпълнението на определени мерки.

Hellinikon се счита за емблематичен проект за Гърция. Теренът на изоставеното летище е включен в приватизационния план на страната още през 2010 г. Продажбата му трябваше да е приключила още през 2014 г.

Заместник-министърът на икономиката и развитието Стергиос Пициорас коментира в радио интервю, че постановлението трябва да бъде одобрено от Административния съд на Гърция. Очаква се това да стане в първите месеци на тази година.

"Вярвам, че през първите шест месеца всичко това ще бъде направено, така че през втората половина на 2018 г. реализацията на инвестицията ще започне“, посочва той.

Проектът предвижда изграждане на жилища, офиси, хотели, училища и паркови пространства. Строителството и експлоатацията на сградите се очаква да създаде хиляди работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още