IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в Хонконг продължават да растат и през февруари

Цените на жилищата отчитат повишение от 34% на годишна основа през втория месец на годината

15:57 | 26.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на жилища в Хонконг са нараснали с 34% на годишна основа през февруари, въпреки че месецът по традиция е по-слаб за имотния пазар, показва анализ на консултантската компания Knight Frank, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

На месечна основа продажбите отчитат ръст от 4%, а тези на жилища за поне 10 млн. хонконгски долара от лускозния пазарен сегмент са се повишили с 26% на месечна и с 55% на годишна база.

Цените на жилищата запазват тенденцията си към ръст, след като се увеличиха с 1,3% на месечна основа през януари, макар че растежът е по-бавен в сравнение с декември, става ясно от месечния доклад за Хонконг на Knight Frank.

Цените на луксозните жилища са се повишили за 20-и пореден месец и според данните на консултантската компания отчитат растеж от 15% за периода. Новото жилищно строителство през февруари е било ограничено.

Knight Frank отбелязва, че пазарът не очаква огромно въздействие върху ипотечните кредити от повишаването на лихвените проценти в САЩ тази година. „В резултат на това прогнозираме, че цените на жилищата ще нараснат леко през 2018 г.“, пише консултантската компания.

Според доклада наемите на офисни площи от клас А в централния бизнес квартал на Хонконг са нараснали през февруари само с 0,8% на месечна основа до около 213 щатски долара на кв. м месечно. Централният бизнес квартал е добър пазар за собствениците на имоти благодарение на ниското равнище на свободните площи.

Търсенето идва главно от международни финансови корпорации, компании от континенталната част и нови компании, предлагащи пространства за съвместна работа. Knight Frank прогнозира, че благодарение на положителните настроения на бизнеса свободните офис площи от клас А в Хонконг ще останат на ниско равнище, докато наемите се очаква да продължат да растат тази година.

В Кулун наемният пазар на офис площи от клас А е бил спокоен през февруари благодарение на почивните дни около Китайската нова година. “Но тъй като дейността се възстановява, очакваме пазарът да се подобри тази година и наемите на офис площите от клас А в Източен Кулун да нараснат с около 2%“, пише Knight Frank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още