Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Ръстът на цените на жилищата в цял свят се забавя трето поредно тримесечие

Градовете в Северна Америка обаче регистрират ускоряване на растежа на цените през третото тримесечие на 2017 г.

Ръстът на цените на жилищата в цял свят се забавя трето поредно тримесечие

Снимка: Архив Ройтерс

Годишният растеж на цените на обикновените къщи в ключови градове по света се забавя за трето поредно тримесечие, но градове в САЩ и Канада не се вписват в тенденцията към понижение, пише онлайн изданието propertywire.com.

Като цяло цените на жилищата са нараснали с 4,7% през тримесечието до края на септември 2017 г. на годишна база спрямо 5,8% през предишното тримесечие. На първо място е Рейкявик с повишение от 21,3%, като това е единственият град, който регистира годишен растеж на цените от над 20%.

На второ място е Измир в Турция с повишение от 19,8%, следван от Хамилтън в Канада с растеж от 18%. В другия край на класацията, която покрива 150 града, са Абу Даби с годишен спад на цените за тримесчието от 9,3%, Валенсия в Испания със спад от 7,7% и Дарвин в Австралия със спад от 6,3%.

Още по темата

Данните от Global Residential Cities Index на консултантската компания Knight Frank показват също, че Торонто спада от първото място до четвърта позиция, тъй като новият данък за чуждестранните купувачи е повлиял на пазарните настроения и растежът на цените се е забавил от 29% на 18%.

Всички 30 града в Северна Америка, включени в индекса, обаче са регистрирали ускоряване на растежа на цените на годишна база. За разлика от луксозния сегмент на пазара, цените на обикновените жилища в Европа остават ниски, като европейските градове съставляват почти половината от регистриралите годишен спад.

Сред градовете с най-голям скок в класацията са Амстердам и Утрехт, но това до голяма степен се дължи на забавящия се темп на растежа в други градове, най-вече в Индия и Китай, сочи индексът.

Като цяло броят на градовете с по-бавен растеж е намалял от 27 на 26, а 46% от градовете, отчели спад на цените на годишна основа, се намират в Европа, седем от които – в Италия.

Анализът за петгодишен период показва, че определени градове в Близкия изток са регистрирали най-бърз растеж на номиналните цени на жилищата от средно 58%. Истанбул отчита най-голямо увеличение от 129% в петгодишния период.

Преглед на реалния растеж на цените на жилищата, без да се отчита инфлацията, показва, че азиатските градове са се представили най-силно в петгодишния период. Китайският град Шънджън е регистрирал най-бърз растеж от 116% през този период в реално изражение. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Хонконг отново изпреварва Лондон като най-скъпия пазар на офиси в света