IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Paradise Center и Serdika Center продължава експанзията си в ЦИЕ

Южноафриканският фонд NEPI Rockcastle навлиза за първи път в Балтийския регион с придобиването на търговски център във Вилнюс

14:34 | 15.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южноафриканският фонд за инвестиции в недвижими имоти NEPI, който е собственик на моловете Paradise Center и Serdika Center в София, продължава да разширява присъствието си в Централна и Източна Европа.

Чрез филиала си Rockcastle Global Real Estate Holdings B.V той е придобил в края на май 100% от акците на полската компания Milvus, която е собственик на търговския център Aura Centrum в град Олщин, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на NEPI. Цената на сделката е 64,9 млн. евро.

Aura Centrum е известна дестинация за шопинг и забавление в центъра на полския град с брутна отдаваема площ над 25 хил. кв. м и годишна посещаемост от 5,5 млн. души. Търговският център, който е открит през 2005 г., е разширен през 2009 г. и е модернизиран през 2013 и 2016 г.  94,2% от площите в Aura Centrum са заети, а сред наемателите са марки като Carrefour, H&M, Reserved.

NEPI отбелязва, че придобиването на търговския център в Олщин създава регионална синергия, тъй като фондът притежава също Galeria Warmińska, който е водещият мол в полския град.

Нетната оперативна печалба на Aura Centrum достига 5,3 млн. евро на година, без да се смятат потенциалните приходи от свободните площи, става ясно от съобщението на сайта на NEPI.

В края на май южноафриканският фонд е навлязъл и в балтийския регион с придобиването чрез филиала си UAB „Ozas property“ на 100% от акциите на литовската компания Ozantis, която е собственик на търговския център Ozas Shopping and Entertainment Centre във Вилнюс. Цената на сделката е 124,6 млн. евро. Търговският център се намира в столицата на Литва и има брутна отдаваема площ от 60 хил. кв.м.

Наемателите в него са силно ориентирани към модата и забавленията и привличат заможни клиенти с разполагаеми доходи над средното равнище. Търговският център Ozas е открит през 2009 г. и сред представените марки в него са Adidas, Bershka, Deichmann, H&M, Pierre Cardin, Swarovski.

Придобиването на Ozas е първото за NEPI в балтийския регион, който южноафриканският фонд определя като един от най-развитите региони в Централна и Източна Европа със заможно и добре образовано население.

Търговският център Ozas има нетна оперативна печалба от 8,8 млн. евро на година, без да се смятат потенциалните приходи от свободните площи.

В началото на май стана ясно, че NEPI Rockcastle започва изграждане на търговски център в Пловдив, който трябва да отвори врати до края на 2020 г. Инвестицията е на стойност 150 млн. евро и се очаква изграждането на мола да създаде над 1500 нови работни места.

Южноафриканският фонд разширява активно присъствието си и в Румъния. В края на март беше съобщено, че компанията работи по два проекта за нови молове в градовете Сату Маре и Търгу Муреш, които трябва да бъдат завършени най-късно до края на 2019 г. Инвестицията в двата обекта е на стойност 90 млн. евро.

NEPI притежава имоти в осем страни от Централна и Източна Европа - България, Румъния, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Сърбия и Хърватия, а общото портфолио от имоти на компанията в региона се оценява на 5 млрд. евро, стана ясно от отчета й, публикуван в края на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още