IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студентските жилища в ЦИЕ - новата мода в имотния сектор

Предпочитанията на инвеститорите са насочени към Полша, Чехия и Унгария, твърдят от Colliers International и правната кантора CMS

15:09 | 23.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В държавите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) може да се очаква недостиг на студентски жилища през следващите десет години, показва ново изследване на консултантската компания Colliers International и правната кантора CMS.

Наличието на много евтини, но едновременно с това нискокачествени студентски общежития в резултат на ограничените държавни бюджети стимулира развитието на този имотен сегмент в региона. Въпреки това ключовата демографска промяна, характеризираща се с усилен ръст на броя на международните студенти, доближава очакванията, а може би и достъпността, към международните норми. Готови ли са обаче страните от ЦИЕ да посрещнат потенциален ръст?
 
Инвеститорският апетит към сегмента на студентските жилища се увеличава

Над 32% от инвеститорите, участвали в проучването към доклада, споделят, че вече имат активност или планират да стартират такава по отношение на инвестиции в студентски жилища. Техните предпочитания са насочени приоритетно към Полша (50%), следвана от Чехия (28%) и Унгария (14%). Регистрираното потенциално търсене обаче надвишава предлагането в сегмента.
 

Според доклада към 2028 г. в повечето градове в ЦИЕ ще бъде налице значителен недостиг на студентски жилища. Ако се приложи моделът търсене – предлагане и се съпостави броят на международните студенти в съответния град спрямо легловата база, се вижда, че към 2028 г. най-голямо несъответствие ще има във Варшава (-8399 легла), след което са Будапеща (-3679), Краков (-1227), Прага (-1795) и Братислава (-298). Букурещ е единственият град с положителен резултат. В този сценарий при едно легло на стая стойността на наличностите възлиза на 1,22 млрд. евро.
 
„Студентските разходи не се движат задължително в съответствие с икономическия цикъл. Търсенето на този тип крайни потребители не е толкова силно зависимо от ръста на БВП, както например е това на клиентите в сегментите на офисните и индустриалните площи. Сега е правилният момент характеристиките на разглеждания сегмент да бъдат обмислени от инвеститорите с оглед на очакванията за забавяне на икономическото развитие на страните в еврозоната (а и не само на тях)“, коментира Марк Робинсън, анализатор в Colliers.
 
В средносрочен план възможностите са на страната на предприемачите

Над 87% от инвеститорите считат, че има значителен недостиг на предлагане на частни студентски жилища в ЦИЕ. На въпроса дали предпочитат да придобият готов продукт или да построят такъв, 74% от участниците в проучването на Colliers и CMS са избрали второто.
 
Този тренд вече е видим в региона, където осем частни студентски резиденции са в процес на изграждане. Сред тях е LivinnX на Golub GetHouse – модерен проект, включващ 290 жилищни единици, намиращ се в Краков. Griffin Real Estate, собственик на Student Depot, първокласна верига частни студентски общежития за наем в Познан, Лодж, Люблин и Вроцлав, също дава заявка за намеренията си до 2021 г. да инвестира в повече проекти в Краков и Вроцлав, увеличавайки легловата си база до 2700.
 
Студенти, участвали в проучване през 2017 г., са изразили недоволството си от ниското качество на студентските жилища в региона, като Румъния води класацията в този аспект, конкретно по отношение на цена, локация, качество и транспортна обезпеченост. Полша също не се представя задоволително. С нарастването на международните студенти като пропорция от населението средно с 3,6% на година в региона, подновяването на базата от студентски жилища може дори да се окаже закъснял процес. Според данните от проучването достъпността на този вид имоти е основният проблем, най-вече за местните студенти. Над 20% от участниците в изследването през 2017 г. от ЦИЕ-6, с изключение на тези от Чехия, споделят, че са срещнали финансови затруднения.
 
„Настоящото проучване на Colliers и CMS включва 20 съществуващи актива в ЦИЕ-6. Със строящите се в момента осем във Варшава, Краков и Букурещ предлагането в сектора нараства, дори и да е с малко по-нисък темп от необходимия, тъй като инвеститорите започват да оценяват неговия потенциал“, отбелязва Войчех Кошара от CMS.

Според доклада този вид инвеститорски клас не е пряко обвързан с цикличността на икономиката, което е позитивно с оглед на перспективите пред развитието й в Европа през следващите 1-3 години и настоящия политически климат. Със стабилна възвръщаемост от 5-7% в Европа и силно търсене от страна на международни студенти в ЦИЕ потенциалът на сектора е голям, като същевременно с това достъпността на този вид жилища остава основно предизвикателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още