IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на жилища на Лазурния бряг във Франция се възстановява

Районът е популярно място за закупуване на второ жилище от чужденци

14:47 | 30.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Имотният пазар на Лазурния бряг във Франция се приспособява към купувачите, данъчните промени и растящата глобална конкуренция, a търсенето се завръща, показва анализ на консултантската компания Knight Frank, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Районът е желана дестинация от чуждестранните купувачи и е част от международна мрежа от популярни места за закупуване на второ жилище. Търсенето идва от глобалния пазар, поради което пазарите на луксозни жилища в Лазурния бряг имат повече общи неща с други глобални пазари на луксозни имоти, отколкото с тези в останалата част на Франция.

В момента предлагането е голямо, но условията се подобряват и според анализа на Knight Frank силната международна позиция на Франция наред с търсенето на деноминирани в евро активи стимулират интереса към имотите в региона.

„Средиземноморският климат, жизнените градове, красивото крайбрежие и първокласните събития привличат посетители от цял свят и създават забележителна среда за имотите. Това подкрепя наемните пазари, създава търсене на втори жилища и означава, че Лазурният бряг вероятно ще остане желана дестинация“, казва Пол Тостевин, заместник-директор на Knight Frank.

Докладът показва, че купувачите в региона стават все по-млади и искат да разделят свободното си време между различни дестинации в Средиземноморието, така че новопостроените апартаменти с високо ниво на обслужване задоволяват новото търсене на високо качество и ниски разходи за поддръжка.

Knight Frank отбелязва, че икономиката на Лазурния бряг е една от най-динамичните във Франция. Туристическият пазар допринася за 18% от БВП на региона и е вторият по големина в страната след този в Париж. Половината от посетителите са чужденци, а 27% идват от страни извън Европа. Летището в Ница е второто по големина във Франция, като миналата година през него са преминали над 12 млн. пътници.

Туризмът не е единствената атракция в региона. Високото качество на живот в Лазурния бряг е важен фактор за привличането и задържането на талантливи служители от цял свят. Sophia Antipolis, на север от Антиб, е международно известен научен и технологичен парк, в който работят 36 хил. души.

Северно от Ница проектът Eco-Vallé на стойност 2,5 млрд. евро ще включва нов международен бизнес квартал, научно-развойни центрове, магазини и жилища, свързани с нови трамвайни и влакови линии.

Пазарът на луксозни жилища в Лазурния бряг достигна своя пик през 2008 г., като постигаше по-бърз растеж, отколкото останалата част на Франция. Дейността се забави значително след световната икономическа криза, но тъй като пазарът е доминиран от богати чуждестранни собственици, принудителните продажби бяха малко. 

Подобно на други луксозни пазари като Лондон и Ню Йорк цените на активите в Лазурния бряг достигнаха пик през 2011 г., стимулирани от купувачи от нововъзникващи пазари, главно от Русия и Близкия изток.

Търсенето започна да намалява след избирането на Франсоа Оланд за президент през 2012 г., а след 2014 г. отново отбеляза спад заради понижаването на цените на горивата, санкциите срещу страни като Русия и забавянето на френската икономика.

Избирането на Еманюел Макрон за президент през 2017 г. се оказа нова повратна точка за пазара и търсенето в Лазурния бряг се възстанови, но запасите от луксозни жилища са високи.

Въпреки че данните за трансакциите с имоти на цена над 10 млн. евро отчитат спад от 40% на средната продажна цена от 2011 г. насам, докладът показва, че това се дължи главно на някои продажби на изключително високи цени през 2011 г. Средните цени на квадратен метър са останали непроменени и са близо до нивата си през 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още