IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще даде отсрочка на България за забраната на руския петрол

Преработеното предложение на ЕК е изпратено до националните правителства в събота

11:30 | 29.05.22 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

България ще получи преходен период до юни или декември 2024 г. за забраната от ЕС на вноса на руски суров петрол, предвижда преработено предложение на Европейската комисия, изпратено до националните правителства, предава Bloomberg.

Хърватия може да получи изключение за внос на вакуумен газьол. Комисията предлага също ограничаване на реекспорта на руски петрол, доставян чрез тръбопроводи за други страни членки или за трети страни.

ЕС предложи забрана на вноса на морски петрол от Русия, като в същото време отложи ограниченията за вноса от ключов тръбопровод в усилията си да удовлетвори възраженията на Унгария и да постигне споразумение по блокирания пакет от санкции срещу Москва заради войната ѝ в Украйна.

Европейската комисия е изпратила преработеното си предложение до националните правителства в събота, като то предвижда запазване на доставките на петрол чрез гигантския тръбопровод „Дружба“, който е основният източник на суров петрол на Унгария, съобщават запознати с въпроса източници.

Страните членки ще трябва да спрат вноса си на петрол по море след шест месеца и на рафинирани петролни продукти след осем месеца, съобщиха още източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като разговорите са от частен характер.

Предложението ще даде още време на Унгария, която се противопоставя на сделката, да намери техническо решение, което удовлетворява енергийните ѝ нужди. То също така ще отговори на притесненията на други страни без излаз на море като Словакия и Чехия. Петрол Петрол

ЕК също изглежда е ограничила обхвата на разпоредба, която би засегнала услугите, свързани с доставка на петрол на трети страни. В момента проектът забранява предоставянето на техническа помощ, брокерски услуги, финансиране или финансова подкрепа в рамките на шест месеца след приемането му. Предишното предложение включваше и „всякакви други услуги“, което се разбираше като препратка към осигуряване на застраховки за транспорт по море.

Пратениците на страните членки на ЕС трябва да се срещнат в неделя, когато може да обсъдят преработения пакет. Някои страни членки настояват за постигане на споразумение преди лидерите на ЕС да се срещнат в Брюксел в понеделник, за да обсъдят войната в Украйна.

Пакетът от санкции изисква подкрепата на всички страни членки. Редица държави се противопоставиха преди това на разграничаването между доставки по море и по тръбопровод заради опасения, че подобно разделение е несправедливо и ще засегне непропорционално техните доставки.

Въздействие на санкциите

По-рано ЕС предложи постепенно спиране на целия внос на руски петрол до началото на следващата година. Унгария и Словакия щяха да получат срок до края на 2024 г., за да се съобразят, а на Чехия щеше да бъде предоставено изключение до юни 2024 г. Тези страни разчитат силно на руски петрол, но съставляват относително малък дял от общия внос на ЕС от Москва.

Изключването на тръбопроводния петрол от мерките, което Унгария преди това поиска като условие за подкрепа на пакета наред с повече време и инвестиции в инфраструктура, ще намали въздействието на санкциите. Русия доставяше около 720 хил. барела дневно суров петрол до европейски рафинерии чрез основния си тръбопровод до региона миналата година. За сравнение, морските обеми достигаха 1,57 млн. барела дневно от балтийските, черноморските и арктическите ѝ пристанища.

Но по-голямата част от доставките по тръбопроводи са за Германия и Полша, които дадоха сигнал, че ще се откажат от руските доставки независимо от действията на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
Че нинова пречи- пречи, разбира се- нали ТЯ е министър на министерството на икономиката...Но иначе нищо не й пречи синът й да завърши смедването си и докторантурата си не в московско уни, а в Масачузетския технологичен институт- MIT и родителката му да го издържа финансово в плащането на наем на недвижим имот точно в едно от най-скъпите места за живеене в САЩ- в Силикон валей...Що не кацна синът й в москва, м... Да- бил е на 1во място в международна олимпиада по математика, но...нали майка му все реве за добри отношения с русия и мрази сащ, а синчето й следва магистратура и завърши докторантура и вече работи .... в Силициевата долина в сащ...Жалки политически лицемерни отрЕЕпки- това са бсп-арите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
Каквито са едните, същите са и другите- едните ни продават на русия, другите- на САЩ, но НИКОЙ от тях не мисли ПЪРВО за защита на държавните интереси на БЪЛГАРИЯ. Неслучайно написах, че ЦЯЛАТА политическа пасмина, от всички цветове, са ВРЕДНИ за българските държавни интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
лошо , гевендиева , лошо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 1 година
Викаш Кричо просто искал да си ги разработва тия находища ама Нинова му пречи???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
В състава на това ''правителство'' влиза и бсп- руска партия, както и в опозиция са герб и ***- също проруски партии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 1 година
Юрка дай да говориме конкретно - Това правителство прозападно настроено ли е или са руски мекерета??? ------------------------------Ако това правителство е прозападно настроено и следи за българските интереси какво конкретно е направило за добива на въпросните ресурси ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
Какво станА сега- да не ти приседна нещо водката и сельодката след като узна факта, че България има находище на газови хидрати, чиито бъдещи приходи се изчисляват на 407 години БВП на България,а;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
''....Юристката да открие и разработи находищата ни на газ и петрол в Черно Море :) ...''Много по-умни от мен хора ВЕЧЕ СА ГО НАПРАВИЛИ и са докарали нещата до ПРОМИШЛЕНО ДОБИВ- https://.....blitz.bg/goreshtite-***/shche-stane-li-blgariya-dubay-s-proekta-sugar-cherno-more-krie-skrovishche-za-16-280-miliarda-leva_news435731.html Ще стане ли България Дубай с проекта SUGAR: Черно море крие съкровище за 16 280 милиарда леваСамо запасът от метан в газовите хидрати е равен на брутния ни вътрешен продукт за 407 години, твърдят учени Варна, България 11 Авг. 2016, 13:58... Оказва се например, че истинската заплаха за присъствието на "Газпром" на световния пазар на горивата НЕ Е шистовият газ, А ГАЗОВИТЕ ХИДРАТИ. Това се посочва и в документи на руското енергийно министерство от 2013 г...."Големите компании следят внимателно и участват активно в изследванията на газовите хидрати и разработването на методики за добив - коментира в тази връзка доц. Василев. - Те са и първите, които могат да използват опит и техника за промишлена експлоатация на газовите хидрати и да увеличат печалбите си. При все това се опасявам, че в България може да има натиск и изкуствено създадени пречки, както външни, от геополитически характер, така и вътрешни - "български". Ще бъде много жалко, ако се случи така, тъй като газовите хидрати могат да направят България не само енергийно независима, но и високотехнологична и с висок научен потенциал. Защото не само добивът на метан, но и широкото приложение на иновативни хидратни технологии ще променят съществено света в близките десетилетия." ''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 1 година
Супер, тъкмо ще има време Юристката да открие и разработи находищата ни на газ и петрол в Черно Море :) Само не знам какво ще каже г-н Кирил Петков, щото с тая отсрочка изпадаме от ариергарда и няма да сме горди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
Руснаците сте доста нагли к0пЕлЕТА- газпром и русия си купува почти всички управляващи бг. политици, а после руските тролеи ни се надсмивате, когато те, а не НИЕ- българският народ- вземат решенията да не се развива българска енергийна независнмост, при положение, че България има находища на природен газ и газови хидрати, които може дори да ПРОДАВА НА РУСИЯ. За мен продажните ни политици са по-долу от жриците с най- древната професия, но това не променя факта на продажността им и вредата, която нанасят на българските национални интереси, с над 35 годишните си решения да България да НЕ разработва собствените си находища и да НЕ постигне енергийна независимост. Само заради това цялата политическа мЪр00ша си заслужава доживотния затвор като руски шпиони и като изменници на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още