IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва и Киев дават надежда за компромис в преговорите

Такива оценки правят от руската и украинската делегация според външния министър Сергей Лавров

12:06 | 16.03.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Преговорите с Украйна вървят трудно, но "има известна надежда за постигане на компромис" според оценки на руската делегация, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от БТА по информация на ТАСС.

Същата оценка дават и някои украински преговарящи, включително служители в офиса на президента Володимир Зеленски, добави той в интервю за руската телевизия РБК.

Коментирайки изказвания на украинската страна за хода на разговорите, Лавров прикани да се даде възможност на преговарящите да работят в по-спокойна обстановка, без "нагнетяване на поредната истерия". Русия е готова за подобни контакти и в бъдеще, но трябва да се знае "каква е добавената стойност" от тях, посочи той. На срещата си с първия дипломат на Москва в Анталия на 10 март украинският външен министър Дмитро Кулеба не е представил според руския му колега "никакви нови идеи".

Сергей Лавров припомни неотдавнашните призиви на Зеленски, както се изрази той, "НАТО да затвори небето (над Украйна), да започне да воюва за Украйна, да вербува наемници и да ги насочва към фронта". "Всичко това бе изложено доста агресивно, но реакцията на Северноатлантическия алианс, в който все пак има още здравомислещи хора, явно е охладила този плам", коментира руският външен министър.

"Ясно е, че Украйна не е член на НАТО. Разбираме това. С години слушахме за отворени врати, но вече чуваме, че няма да влезем там. Това е истината и тя трябва да се признае", каза вчера Зеленски във видеообръщение към лидерите на страните от Обединените експедиционни сили - европейско сдружение начело с Лондон, организиращо общи военни учения.

Междувременно стана ясно, че стотици хиляди бойци на НАТО са поставени в повишена готовност, а по източния фланг са разположени близо 40 хил. военни на пряко подчинение на алианса. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на днешното извънредно заседание на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел.

Той отбеляза, че участниците в заседанието ще обсъдят дълготрайните последици от руското нашествие в Украйна и необходимостта от промени в работата на алианса. По неговите думи съюзниците целят войната да не напуска украинските граници.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че Украйна има законно избрано и суверенно ръководство и НАТО осигурява подкрепа, за да може то да се защити. По неговите думи САЩ нееднократно са потвърждавали, че чл. 5 от Вашингтонския договор за съвместната отбрана е непоклатим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Mechkata
преди 2 години
Започна я от яд, че правителство на Украйна е станало пионка в ръцете на САЩ.Колко ще струва на Русия едва ли го интересува - за такива като него хората са само една бройка. Той и приближените до него са достатъчно обезпечени, че да не му пука "колко ще струва" и да не му пука колко ще жертва за постигане на целта, а именно превземане на Украйна и отдалечаване влиянието на САЩ от териториите му. Независимо колко струва войната на Русия и колко ще струва на НАТО отблъскването или удържането му, най-лошо е, че Европа затъва. Като гледам единствените които ще трият доволно ръце и ще излязат печеливши от ситуацията са САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Bones
преди 2 години
За екипа на Инвестор няма как да не е мистерия. Все пак надувате свирката на демокАрцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Още преди войната от НАТО заявиха съвсем ясно, че не смятат да приемат Украйна. Защо Путин започна тази война, която ще струва много на Русия в дългосрочен план е мистерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
https://....icj-cij.org/public/files/case-related/182/182-20220307-PRE-01-00-EN.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
bvg
преди 2 години
И 9 годишните вече разбират, че тези заеми се взимат за да държиш кредиторите си като заложници, не защото са ти нужни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Kолкото повече дефолтът на русия се приближава реално до кремъл, толкова повече кремъл ще е съгласен на ''преговори'' и ще променя постоянно условията си за сключване на мир и изтегляне на руската армия от Украйна. Да видим днес какво ще е решението на МС на ООН и дали то няма да засили и мотивира и други държави да увеличат натиска си над руския дефолт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още