IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus потвърди най-голямата си единична поръчка досега

Самолетният производител ще продаде 430 летателни апарата за 50 млрд. долара на американския фонд Indigo Partners

16:00 | 29.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският производител на самолети Airbus потвърди своята мащабна сделка на стойност 49,5 млрд. долара с американския фонд за частен капитал Indigo Partners за продажбата на общо 430 летателни апарата, съобщава телевизия CNBC.

Предварителното споразумение за сделката беше сключено този ноември по време на авиошоуто в Дубай. Тогава беше договорено, че производителят ще осигури 274 самолета A320neo и 156 бройки A321neo.

Това е най-голямата единична поръчка, която ще снабди с нови машини Wizz Air, Frontier Airlines, Jetsmart и мексиканската Volaris, във всички от които Indigo Partners има дялове.

Въпреки че цената на сделката е 49,5 млрд. долара, от Airbus по-рано заявиха, че американската фирма няма да плати пълната сума. Нейният окончателен размер все още не се съобщава.

При отделна сделка, обявена в петък, Airbus съобщи, че China Aircraft Leasing (CALC) ще купи 50 летателни апарата A320neo за сумата от 5,42 млрд. долара. С това общата бройка поръчани от CALC теснофюзелажни самолети достига 200.

През последната година китайски компании направиха редица големи поръчки за самолети. По време на посещението на президента Си Дзинпин в Германия през юли от Airbus обявиха, че са получили заявка за 140 летателни апарата на стойност 22 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още