IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският финансов министър очаква напредък в преговорите с Пекин

Трябва да сме сигурни, че договореното може да бъде приложено на практика, каза Стивън Манучин

10:14 | 29.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стивън Манучин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стивън Манучин. Снимка: Ройтерс

Американският финансов министър Стивън Манучин очаква значителен напредък в рамките на американско-китайските търговски преговори. Той обаче предвижда сложни преговори, призна финансистът в понеделник пред журналисти.

„Искаме да се уверим, че постигнатото споразумение може да бъде приложено на практика, а подробностите за това как да го направим са много сложни и трябва да бъдат договорени", каза той, цитиран от DPA.

Сред основните теми Манучин изтъкна защитата на интелектуалната собственост, прекратяването на съвместните дружества, създадени с принуда, и установяването на верификационен механизъм за напредъка на реформите в Китай.

Междувременно китайската делегация, водена от вицепремиера Лю Хъ, пристигна във Вашингтон за икономическите и търговските преговори. В делегацията участват управителят на Китайската централна банка И Ган, както и заместник-председателят на държавната агенция по планирането и заместник-министърът на финансите.

Хъ ще се срещне и с американския президент Доналд Тръмп, като вероятно това ще стане в четвъртък.

Междувременно преговорите може да бъдат затруднени от официалните обвинения на Вашингтон срещу китайския технологичен гигант Huawei и неговия финансов директор Мън Ванджоу. Китайската компания и Мън са обвинени в редица престъпления, сред които банкови и финансови измами, възпрепятстване на правосъдието, заговор за кражба на търговски тайни, както и нарушаване на американските санкции срещу Иран. Huawei отхвърли всички обвинения.

Китайското външно министерство настоява САЩ да прекратят "необоснованото отстраняване" на китайски компании, включително на "Huawei", и да отменят заповедта за арест на Мън. Пекин решително ще защитава законните интереси на китайските компании, се казва в изявлението на министерството. "Зад всичко това стоят политически сметки, политически манипулации", каза говорител на министерството, цитиран от AFP.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още