IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара: Отношенията със САЩ са на прага на окончателното разпадане

Според турския външен министър връзката между двете страни се намира в критична точка

14:36 | 13.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу. С<em>нимка: Ройтерс</em></p>

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу. Снимка: Ройтерс

Заради американската подкрепа за сирийските кюрди турските отношения със САЩ се намират на прага на окончателното си разпадане. Това заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу дни преди официалното посещение на американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Анкара.

„Връзките ни със САЩ са в много критична точка. Ние или ще оправим тези отношения, или те ще се разпаднат окончателно“, каза той в рамките на турско-африканска среща в Истанбул, цитиран от вестник Hurriyet Daily News.

По думите му топката е изцяло в американското поле, допълвайки, че неговата страна очаква конкретни стъпки за подобряване на положението от САЩ. Според министъра основна причина за напрежението между държавите е липсата на доверие, за която основен виновник е именно Вашингтон. 

Чавушоглу дори отиде още по-далеч, заявявайки, че САЩ умишлено не предприемат всички възможни действия срещу „Ислямска държава“, за да имат претекст да продължат работата си с кюрдските формирования Сирийски демократичен съюз (PYD) и Отрядите за защита на народа (YPG).

Турция разглежда и двете групи като терористични, тъй като според нея те са свързани с турската Кюрдска работническа партия (ПКК), която е в конфликт с Анкара вече над 40 години.

По-рано миналия месец турската армия започна операция в контролирания от кюрди район Африн в Северна Сирия. Анкара също така заплаши, че може да разшири офанзивата си в контролирания от YPG град Манбидж източно от Африн, където САЩ имат военно присъствие, създавайки потенциални предпоставки за увеличаване на напрежението между двете страни съюзнички в НАТО, посочва агенция АР.

Кюрдите са само една от причините за обтягането на отношенията Турция-САЩ. Въпреки че и двете страни са против управлението на сирийския президент Башар Асад, те са на различни позиции относно подкрепата за опозицията. Докато според Турция кюрдите са терористи, САЩ разглеждат обединенията им като надеждно средство за борба срещу „Ислямска държава“, предоставяйки им помощ и обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още