IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом увеличи предложението за фискални стимули до 1,8 трлн. долара

Очаква се то да бъде обсъдено днес от финансовия министър Стивън Манучин и председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси

21:07 | 09.10.20 г.
<p>
	Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.&nbsp;<em>Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Белият дом подготвя предложение за мерки в подкрепа на икономиката на стойност 1,8 трлн. долара, стеснявайки частично пропастта в преговорите с демократите в Конгреса на фона на изтичащото време за приемане на нов пакет преди изборите, пише Wall Street Journal.

Финансовият министър Стивън Манучин се очаква да обсъди новото предложения с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси по време на разговора им в петък.

Предложението на Белия дом увеличава предишната оферта за около 200 млрд. долара, но остава значителна дистанция по общата стойност на пакета от мерки между администрацията и лидерите на демократите. Миналата седмица демократите приеха пакет от мерки в подкрепа на икономиката на стойност 2,2 трлн. долара, орязана версия на по-ранното им предложение на стойност 3,5 трлн. долара. Преди време Манучин предложи пакет от мерки за 1,6 трлн. долара.

Двете страни имат разногласия и по съдържанието на пакета от мерки, включително помощта за щатите и местните власти.

Всяка сделка ще трябва да преодолее големи препятствия, за да бъде приета преди изборите. Сенатът е съсредоточен върху потвърждаването на номинираната за Върховния съд Ейми Кони Барет през идните седмици. Освен това дори администрацията на Тръмп и Пелоси да се разберат, много републиканци в Сената се противопоставят на нов голям пакет от помощи, което ще затрудни бързото приемане на нова сделка.

Пелоси заяви пред MSNBC, че планира да проучи цялостния разходен план на администрацията и конкретните предложени политики.

„Очакваме някои отговори на въпроси, които имаме, а ние отговаряме на някои от техните въпроси. Всичко е свързано с използвания език. Знаете, че дяволът и ангелите са в детайлите. По-конкретно част от проблема е свързан с парите, а част – с политиката“, изтъкна тя.

Съветникът на Белия дом Лари Къдлоу заяви в петък, че Тръмп е одобрил продължаването с ревизираното предложение за стимули, което ще включва помощ за малкия бизнес и авиокомпаниите, както и чекове за домакинствата.

Новото предложение е поредната повратна точка в напрегната седмица, през която Тръмп прекрати преговорите, настоя за приемането на отделни закони, а след това одобри най-голямата си оферта до момента към Пелоси. Не е ясно какви промени са част от новото предложение на Белия дом, от които ще зависи дали Тръмп ще може да постигне сделка с Пелоси.

По-рано в петък лидерът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл заяви, че не е ясно дали Конгресът може да приеме пакет от помощи за преодоляване на последиците от коронавируса преди изборите, засилвайки съмненията за споразумение през идните седмици. Републиканците се стремят към потвърждаването на съдия Барет преди изборите и приемането на голям пакет от законодателни мерки без единодушна подкрепа може да изяде от времето в Сената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още