IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият шеф на ФБР: Тръмп е морално неспособен да бъде президент

Според Джеймс Коми е възможно Русия да има компрометиращи материали срещу американския президент

12:09 | 16.04.18 г. 1
<p>
	Джеймс Коми, бивш директор на ФБР. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джеймс Коми, бивш директор на ФБР. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът Доналд Тръмп е "морално неспособен" да ръководи Съединените щати, възможно е Русия да има компрометиращи материали срещу него и в действията му има известни признаци за възпрепятстване на правосъдието, заяви бившият директор на ФБР Джеймс Коми в интервю за телевизия АВС, излъчено вчера, съобщиха световните агенции.

"Не вярвам на тези истории, според които той страдал от умствена недостатъчност или че бил в първи стадий на деменцията", заяви Коми, който бе уволнен от Тръмп през май 2017 година. "Не смятам, че той е медицински непригоден. Смятам, че той е морално неспособен да бъде президент", заяви бившият директор на ФБР. Той изрази пред АВС  убеждение, че е бил уволнен заради разследването за предполагаема руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година, съобщи БТА. 

Интервюто беше по повод публикуването на новата книга на Коми "Висша лоялност", в която той представя своята версия за събитията около уволнението си, разследването на предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ и имейлите на Хилари Клинтън. В нея той сравнява Тръмп с дон на мафията и заявява, че начинът, по който ръководи страната, се базира на егото му и на лична лоялност.

Няколко часа преди интервюто да бъде излъчено, Тръмп отправи остри обвинения срещу Коми в Twitter, наричайки го "непостоянен", "определено най-лошият директор на ФБР в историята" и заяви, че той би трябвало да бъде в затвора за предаване на класифицирана информация и за лъжи пред Конгреса.

До уволнението си през май миналата година Коми водеше разследването за евентуални връзки между Русия и предизборния екип на Тръмп. Бившият директор на ФБР определи като стъписваща идеята, че Русия може да има компрометираща информация за американски президент, но добави, че в случая с Тръмп не може да изключи тази възможност.

По думите на Коми президентът на САЩ "трябва да вдъхва респект и да изповядва ценностите, които са в сърцето на нашата страна". "Най-важната /от тези ценности/ е истината, а този президент не е способен да го направи", подчерта бившият шеф на ФБР.

Освен това Коми заяви, че според него Тръмп се отнася към жените като към "парчета месо". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още