IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за заетостта дават тласък на американските фондови пазари*

Dow отбелязва ръст от над 150 пункта

17:54 | 01.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските фондови пазари започнаха борсовата сесия в първия ден от новия месец на зелена територия, след като по-рано днес стана ясно, че през януари работодателите са наели най-много служители за последните 11 месеца.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва ръст от над 153 пункта (0,61%), достигайки ниво от 25 153,40 пункта. Сред най-добре представящите се компании са Merck и Exxon Mobil.

Малко по-ограничени са ръстовете при другите два основни индекса. Широкият измерител S&P 500 прибавя 0,31% към стойността си до 2712,59 пункта, като налице е по-лошо представяне в сектора на потребителските стоки.

При технологичния Nasdaq Composite увеличението е от 0,15% до 7292,59 пункта, като тук негативната тенденция се поддържа от книжата на Amazon, които поевтиняват с близо 4%.

През миналия месец броят на безработните извън земеделския сектор е нараснал с 304 хил.,  като това е най-голямото им повишение от февруари 2018 г. Растежът на работните места се е ускорил благодарение на по-голямата активност от страна на строителни обекти, търговци на дребно, сектора на услугите, както и от страна на ресторантите и хотелите.

Строителните обекти са наели с 52 хил. повече работници през януари – най-много от февруари 2018 г., след като през декември броят на новонаетите нарасна с 28 хиляди.

По думите на Джейджей Кинахам, главен пазарен стратег към TD Ameritrade, докладът за заетостта е „страхотен“. Според него обаче пазарната реакция е по-ограничена по две причини. „Първо, срещата на Федералния резерв приключи преди 48 часа, така че това няма да повлияе на начина им на мислене по един или друг начин. Другото нещо е, че с временното спиране на работата на държавните агенции, тези данни са малко объркващи за хората“, посочва той.

Петролът също е на зелена територия. Американският лек суров петрол WTI поскъпва с един процент до 54,33 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху международния бенчмарк Брент увеличават стойността си с 1,22% до 61,58 долара за барел.

Златото обаче поевтинява с 0,33% до 1320,80 долара за тройунция.

На облигационните пазари доходността по американските държавни ценни книжа расте. Доходността по 10-годишните облигации достига 2,679%, а по 30-годишните – 3,025%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари срещу кошница конкурентни валути, също нараства до ниво от 95,61 пункта.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още