IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones достигна нов исторически връх след решението на Китай за митата

Основните индекси отвъд океана постигат ръст за четвърти пореден ден

23:57 | 06.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси достигнаха нов исторически връх, след като Китай обяви, че ще намали наполовина митата върху американски продукти. Силните корпоративни отчети и стабилните икономически данни също дадоха тласък на индексите отвъд океана, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 88,92 пункта към стойността си и достигна ниво от 29 379,77 пункта. Широкият измерител S&P 500 се повиши с 0,3% до ниво от 3345,78 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 0,7% до 9572,15 пункта.

Книжата на Boeing тласнаха Dow нагоре благодарение на ръста си с 3,6%. Microsoft също подкрепи индекса на сините чипове като прибави над 2% към стойността си. Секторите на комуникационните услуги и технологиите се представиха най-добре в S&P 500 с ръст от по над 0,8%.

Китай обяви миналата нощ, че ще намали наполовина митата върху американски вносни стоки на стойност около 75 млрд. долара. Китайското финансово министерство информира, че понижаването на налозите е в отговор на американското решение миналия месец за намаляване наполовина на митата върху китайски стоки на стойност около 120 млрд. долара. Налозите върху някои американски стоки ще бъдат понижени от 10% на 5% и от 5% на 2,5% за други. По-ниските мита трябва да влязат в сила от 14 февруари.

Решението за свиване на митата беше взето, след като броят на починалите от коронавируса в Китай достигна 563 души, а общо 28 018 случая бяха потвърдени на фона на усилията на фармацевтичните компании да намерят ваксина.

Dow и Nasdaq са прибавили най-малко по 4% към стойността си от началото на седмицата, а S&P 500 е напреднал с 3,8% и е напът да отбележи най-силния си седмичен ръст от юни насам. Основните индекси се понижиха с най-малко 1,8% миналата седмица.

Сезонът на корпоративните отчети продължи с обявяването на резултатите на Twitter и Bristol-Myers Squibb. Книжата на сайта за микроблогинг поскъпнаха с над 15% след публикуването на отчета му, а тези на Bristol бяха нагоре с 2,3%.

Над 60% от компаниите от S&P 500 са обявили резултатите си до момента, от които 71 на сто са надминали очакванията на анализаторите, сочат данни на FactSet. Общият ръст на печалбата е нисък, но все пак е по-добър от първоначалните очаквания за спад с 4%.

В макроикономически план седмичните заявления при безработица са достигнали 9-месечно дъно миналата седмица до 202 хил. Данните бяха обявени след по-високия от очакваното брой на новосъздадените работни места в частния сектор, отчетен от ADP и Moody’s Analytics.

Положителните данни в съчетание с успокояването на безпокойството заради коронавируса и силните отчети отново насочиха пари към акциите за сметка на държавните ценни книжа. Доходността по 10-годишните облигации намалява до 1,644%, а тази по 30-годишните държавни ценни книжа се свива до 2,11%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,17% до ниво от 98,47 пункта. Еврото поевтинява с 0,155% до ниво от 1,098 долара, а паундът губи 0,577% от стойността си до 1,2925 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,16% до 109,98 йени за долар.

На стоковите пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижи с 23 цента до 55,05 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 20 цента до 50,95 долара за барел.

Днес технически панел на ОПЕК+ препоръча временно съкращаване на добива с 600 хил. барела дневно в отговор на последиците от коронавируса върху търсенето на енергия. Очаква се окончателното решение по предложението на Русия.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,5% до 1570 долара за тройунция, тъй като очакванията, че централните банки ще запазят ниски лихвените си проценти и несигурността около въздействието върху икономика на епидемията с коронавируса засилиха апетита към активи-убежища като ценния метал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още