IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибави над 300 пункта, подкрепен от данните за работните места в САЩ

S&P 500 изтри загубите си от началото на седмицата

23:58 | 06.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните щатски индекси завършват възходящо седмицата, след като ръстът на работните места в САЩ надмина с лекота очакванията на анализаторите, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 337,27 пункта до ниво от 28 015,06 пункта. Представянето на Dow в петък е най-доброто от 4 октомври насам. Широкият измерител S&P 500 прибави 0,9% към стойността си и финишира на равнище от 3 145,91 пункта, най-големият му еднодневен ръст от 15 октомври насам. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 1%, като достигна ниво от 8 656,53 пункта.

Най-добре сред компаниите от Dow се представи 3M, чиито книжа поскъпнаха с над 4%. Енергийният сектор беше най-добре представилият се в S&P 500, като прибави 2% към стойността си. Индустриалният и финансовият сектор отбелязаха повишение от по над 1%. Цената на акциите на компанията-майка на Google, Alphabet, се повиши с 0,9% и достигна най-високото си равнище в историята. Книжата на Apple също достигнаха рекордни нива след скок от 1,9%. Цената на акциите на Goldman Sachsсе повиши с 3,4%.

S&P 500 влезе в днешната сесия със спад от 0,7% за седмицата, но силният ръст в петък помогна на индекса да заличи загубите. Dow и Nasdaq започнаха петъчната сесия със спад от над 1% от началото на седмицата. Те записаха понижение от по 0,1% след края на днешната търговия.

Индексите финишираха малко под рекордния си връх от 27 ноември. S&P 500 остана само на 0,3% от достигането на исторически връх. Dow и Nasdaq бяха на 0,6% под рекорда си.

Американската икономика е прибавила 266 хил. работни места през ноември, показаха данни на министерството на труда. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха ръст от 187 хил. Безработицата в страната е намаляла до 3,5%, достигайки най-ниското си ниво от 1969 г. насам.

„След рязкото забавяне в началото на годината ускоряването на ръста на заетостта през последно време е окуражаващо и показва, че разхлабването на финансовите условия тази година започва да подкрепя икономиката“, коментира Андрю Хънтън, старши икономист в Capital Economics.

Данните за работните места в САЩ бяха публикувани на фона на смесените сигнали от търговския фронт между САЩ и Китай тази седмица. Китай съобщи в началото на седмицата, че иска отмяна на мита в рамките на търговска сделка от първа фаза. По-късно американският президент Доналд Тръмп заяви, че може да отложи сделката за след изборите в САЩ през 2020 г.

В четвъртък обаче той каза, че двете страни се приближават до търговско споразумение. Днес Китай отмени вносни мита върху част от доставките на американско свинско месо и соя в знак на добра воля.

Директорът на Националния икономически съвет Лари Кудлоу обаче заяви пред CNBC, че Тръмп е готов да се оттегли от преговорите, ако някои условия не бъдат изпълнени. „Президентът заяви, че ако не получим надлежните изпълнения и уверения, няма да продължим напред“, каза Кудлоу.

И двете страни имат по-малко от десет дни преди Вашингтон да наложи още мита върху китайски стоки. Налози върху китайски стоки за още 156 млрд. долара трябва да влязат в сила на 15 декември.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 1,84% и 2,282%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, прибавя 0,28% към стойността си до 97,68 пункта. Еврото поевтинява с 0,40% до 1,1059 долара, а паундът отписва 0,16% от стойността си до 1,3153 долара. Спрямо йената доларът поевтинява с 0,18% до 108,55 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши, след като ОПЕК и съюзниците й свиха още повече добива с 500 хил. барела дневно до март 2020 г. Така общото съкращение на дневния добив достига 1,7 млн. барела.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха със 77 цента до 59,20 долара за барел. За седмицата WTI прибави над 7% и записа най-доброто си седмично представяне от юни насам. По време на петъчната сесия международният бенчмарк Брент, добиван в Северно море, напредна с 1,6% до 64,37 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 1,1% до 1465,1 долара за тройунция, след като силните данни за работните места в САЩ намалиха търсенето на активи-убежища като ценния метал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още