IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow записа осма поредна печеливша сесия

Индексите бяха подкрепени от нарастващото успокоение в търговското напрежение между Вашингтон и Пекин

23:36 | 14.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските индекси затвориха с ръстове в понеделник, надявайки се на успокоение в търговското напрежение между двете най-големи икономики в света САЩ и Китай, съобщи CNBC.

Dow Jones нарасна с 68,24 пункта, като UnitedHealth и Walmart бяха най-добре представящите се акции в индекса. Така индексът, състояш се от 30 компании, записа осмата си поред печеливша сесия.

S&P 500 се повиши с 0,1% и затвори на ниво от 2 730,13 пункта, като енергетиката, здравеопазването и производителите на основни ресурси от1еоха ръстове. Технологичният Nasdaq напредна с 0,1% и завърши на 7 411,32 пункта.

В неделя американският президент Доналд Тръмп обеща да помогне на китайската технологична компания ZTE да „се върне бързо в бизнеса“, след като американски санкции навредиха значително на азиатската компания.
Туитът на Тръмп в неделя дойде преди втория кръг от търговски преговори между САЩ и Китай тази седмица.

Представители на двете страни се стремят да намерят начин за разрешат търговския спор, въпреки че Пекин вече заяви, че няма да промени настоящата си позиция в идните дни.

“Изведнъж президентът да се загрижи за китайските работни места е доста рязка смяна на поведението“, казва Джонатан Фенбай, ръководител на китайските изследвания в компанията TS Lombard. „Най-вероятното обяснение е, че той иска да примами Си с отстъпки на търговския фронт, за да получи помощта на Китай за склоняването на (севернокорейския лидер) Ким Чен-ун да приеме сделка на срещата на върха в Сингапур“, допълва той.

Тръмп и Ким трябва да се срещнат в Сингапур на 12 юни. Това ще бъде първата среща в историята между американски президент и севернокорейски лидер.

Производителите на оптични компоненти отчетоха ръстове в цените на акциите след новините около ZTE, като Oclaro, Lumentum и Finisar поскъпнаха съответно с 2,9%, 2,2% и 1%. Acacia Communications също нарасна с 8,7%.

Акциите на производителите на чипове също отбелязват скок в цената си в понеделник след доклад, според който китайските регулатори ще направят нов преглед на предложеното придобиване на NXP Semiconductors от Qualcomm. Цената на акциите на NXP се повишиха с 11,9%, а тези на Qualcomm добавиха 2,7% към стойността си. Книжата на Vaneck Vectors Semiconductor поскъпнаха с 1,7% след новините.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още