Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Фармацевтична компания иска 850 хил. долара за иновативно лечение на слепота

Цената е една от най-високите за лекарствен продукт в САЩ и представлява нов крайъгълен камък за индустрията

Фармацевтична компания иска 850 хил. долара за иновативно лечение на слепота

Снимка: Ройтерс

Фармацевтичната компания Spark Therapeutics съобщи, че ще иска сумата от 850 000 долара за иновативно лечение на рядка наследствена форма на слепота, което е пореден връх в постоянно нарастващите цени на лекарствата в САЩ, съобщава Wall Street Journal.

Американските регулатори одобриха използването на Luxturna миналия месец, с което медикаментът стана първият вид терапия в САЩ, при която здрав ген замества нефункциониращ или такъв, причиняващ болестни състояния. Гените, които ще се приемат посредством инжекция, лекуват рядка форма на слепота, причинена от наследствена генетична мутация.

Заради високата сума на лечението, което възлиза на 425 000 долара на око, от Spark Therapeutics предлагат алтернативни начини за разплащане със застрахователите, включително частично връщане на средствата, ако състоянието на пациента не се подобри съществено, или плащане на вноски.

Още по темата

Компанията определя лечението като еднократно, въпреки че все още няма данни дали ефектът му ще отслабне с времето.

До момента клиничните тестове са показали много добри резултати, възвръщайки голяма част от зрението на пациентите.

В края на миналата година изпълнителният директор на Spark Therapeutics Джеф Маразо заяви, че според него цената на медикамента е над 1 млн. долара, но след реакции от застрахователи я намали със 150 000 долара.

Производителят съобщи, че вече е сключил принципно споразумение с регионалната застрахователна компания в Нова Англия Harvard Pilgrim Health Care, според което Spark ще възстанови частично платените средства, ако пациентът не отговори на определените тестове, които ще се осъществят 90 дни след лечението и отново 30 месеца по-късно. Производителят заяви, че в момента води преговори с други застрахователи за подобни схеми на плащане, обвързани с резултатите от лечението.

През последните години цените на медикаменти срещу рак и някои редки болести почти успяха да достигнат прага от 1 млн. долара. Лекарството Spinraza срещу спинална мускулна атрофия на Biogen Inc., например, струва 750 000 долара за първата година от лечението. Нов вид лечение на рак от Novartis AG струваше 475 000 долара на пациент за еднократен прием.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Доналд Тръмп слага край на временната парализа на правителството срещу 7 млрд. долара