IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще плати по-малък дивидент на Министерството на финансите на САЩ за 2017 г.

Причината за това е увеличението на лихвите

20:29 | 10.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ обяви, че ще плати на Министерството на финансите малко по-малък дивидент за 2017 година, отколкото за 2016 година, като това се дължи на увеличението на лихвите, предадоха Асошиейтед прес и AFP. 

По предварителна оценка за 2017 година УФР планира да внесе във федералния бюджет 80,2 млрд. долара, или с 11,7 млрд. долара (12,3 на сто) по-малко, отколкото през 2016 година.

Плащанията на УФР намаляват за втора поредна година, въпреки че остават три пъти по-високи от преди 2008 година, когато централната банка започна мащабното изкупуване на облигации.

След като покрие собствените си разходи, УФР прехвърля всяка година на Министерството на финансите останалите й средства, които се използват за понижаване на бюджетния дефицит.

Банката съобщи, че по-високите лихви, плащани на банките за техните резерви, са основна причина за намаляване на плащанията за правителството. Окончателната оценка ще бъде публикувана през март, но тя вероятно ще се различава слабо от обявените сега 80,2 млрд. долара. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още