IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато щатите се върнат във Виетнам

Доналд Тръмп ще похвали все още комунистическата страна като кооперативно икономическо чудо и ще я препоръча като модел на Ким

10:40 | 25.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ханой в подготовка на срещата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ханой в подготовка на срещата. Снимка: Ройтерс

Може би някои от вас си спомнят как преди 50 години младите хора по света протестираха срещу американската война във Виетнам ("Ami Go Home").

Азиатската страна се считаше за следващото блокче домино, което не трябва да попада в ръцете на комунистите - докато САЩ не се оттеглиха през 1975 година.

Когато президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещне през тази седмица с Ким Чен Ун в Ханой, всичко ще е различно. Тогава американецът ще похвали все още комунистическата страна като кооперативно икономическо чудо и дори ще я препоръча на севернокорейския диктатор като модел за развитие. Гостът от Пхенян от своя страна възнамерява да посети големия завод на Samsung във Виетнам.

Въпреки това някои специалисти изказват опасения за прекомерно високите надежди.

„Армията на Северна Корея остава заплашителна и опасна, без забележими изменения на структурата на живата сила, оперативната готовност или нападателния потенциал през последната година“, твърди щатският генерал Робърт Ейбрамс. Дипломатическият процес „със сигурност предлага алтернатива на положението, съществувало през 2017 г.", е заявил той пред Сенатската комисия по отбрана, цитиран от Ройтерс.

Скептицизъм изразява и адмирал Филип Дейвидсън, командир на американското Индийско-тихоокеанско командване. Той се присъединява към неотдавнашна оценка на служители на американското разузнаване, които твърдят, че Северна Корея едва ли напълно ще се откаже от ядрените си оръжия.

„Смятаме, че е малко вероятно Северна Корея да се откаже от всичките си ядрени оръжия или капацитет за производството им, но иска да договори частична денуклеаризация в замяна на отстъпки от САЩ и международната общност", каза Дейвидсън в изслушването пред комисията.

Но въпреки това самият факт, че двамата президенти се срещат за втори път за толкова кратко време, е може би повод за оптимизъм. А фактът, че срещата се състои именно във Виетнам, показва, че доминото често пада по различен начин от този, който големите догми на своето време предвиждат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още