Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Квалификация вместо големи фамилии

Тръмп предложи имиграционна реформа в полза на висококвалифицираните кандидати

Квалификация вместо големи фамилии

Тръмп по време на брифинга си. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп иска да реформира имиграционната система на САЩ. Той се стреми към „справедлива, модерна и законосъобразна“ система, заяви самият той в четвъртък в Розовата градина на Белия дом.

Бързите реформи в имиграционната политика може ще дадат преимущества на високообразовани и квалифицирани имигранти, предава Bloomberg.

Сегашната система е нефункционална и обременена с проблеми, включително отдаването на предпочитание на хора, които имат роднини в САЩ, и позволява твърде много „повърхностни“ молби за убежище, заяви Тръмп.

„Време за промяна е“, обясни Тръмп, имайки предвид плана, който до голяма степен е провокиран от неговия зет и съветник Джаред Къшнър. Проектът се фокусира върху засилената гранична сигурност и преструктурирането на предишната система на Зелените карти. Според плана в бъдеще хората с добро обучение и много квалификации трябва да бъдат предпочитани пред тези, които вече имат роднини в САЩ.

САЩ вече издават годишно 1,1 милиона разрешителни за пребиваване или "зелени карти", които позволяват на притежателите им да живеят и работят в страната. От тях 66 процента се издават, защото кандидатите имат роднини в САЩ, а 21 процента - на произволен принцип чрез лотария, отбеляза Тръмп.

Това означава, че САЩ не могат не могат да отдават предпочитание на лекари, изследователи и най-добрите студенти, които завършват американски университети - някои от тях се връщат в родните си страни, за да основат компании, които биха могли да бъдат създадени в САЩ. 

Още по темата

„Дискриминираме гения. Дискриминираме брилянтността. Това няма да се случва повече, след като приемем това (законодателство - бел. ред.)“, заяви Тръмп в речта си в Розовата градина.

Същевременно той заплаши демократите: ако не приемат неговата система, основана на постиженията, той ще я приложи, ако е необходимо, след изборите през 2020 година. С изказването си очевидно президентът има предвид възможността републиканците да спечелят отново Камарата на представителите.

Съгласно действащата система само 12 процента от легалната имиграция се основава на умения или заслуги, отбеляза президентът. Целта на предложената реформа е да увеличи този дял до поне 57 процента. Според държавния глава това може да направи САЩ по-конкурентоспособни в световен план, като същевременно гарантира, че страната ще продължи да приветства новодошлите. Също така трябва да се вземат предвид фактори като възраст, умения по английски език и възможности за заетост. Значително по-малко зелени карти ще са предназначени за имигранти, които вече имат роднини в САЩ.

Тръмп подчерта също, че при реформа на имиграционната система пристигащите в страната ще преминават тест по английски език, което да допринесе за тяхната интеграция, асимилация и единство в бъдеще.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR.

гледано: 15493   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow отбеляза най-лошия си ден през юни