IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манучин: Не можем да затворим икономиката отново

Увеличаването на случаите на коронавирус на фона на усилията на САЩ за отваряне на икономиката разтревожи инвеститорите

22:12 | 11.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg

Американският финансов министър Стивън Манучин съобщи пред CNBC, че затварянето на икономиката за втори път за борба с разпространението на COVID-19 не е жизнен вариант и може да причини още повече главоболия на американците.

Той каза това след нарастването на безпокойството на Wall Street за втора вълна случаи на коронавирус в САЩ. Тексас обяви три последователни дни рекорден брой хоспитализации заради COVID-19, а девет окръга в Калифорния съобщават за повишаване на броя на новите случаи или на хоспитализирането на потвърдени случаи, съобщи Асошиейтед прес в сряда.

„Не можем да затворим икономиката отново. Мисля, че научихме, че ако затворим икономиката, ще нанесем повече щети“, каза Манучин в интервю за CNBC.

„И не само икономически щети, а има и други области и сме говорили за това – медицински проблеми и всичко останало, което остава на пауза. Мисля, че това, което направи президентът, беше много предпазливо, но смятам, че научихме много“, допълни Манучин.

Увеличаването на случаите на фона на усилията на САЩ за отваряне на икономиката разтревожи инвеститорите, че може да се наложи щатите отново да затворят бизнеси, за да опитат да забавят разпространението на коронавируса.

Манучин заяви още, че е готов да се върне в Конгреса, за да поиска допълнителни фискални разходи за стимулиране на икономиката, ако е необходимо.

„Имаме програмата на Фед, имаме програмата за кредитиране, която функционира, и сме готови да се върнем в Конгреса за повече пари, за да подкрепим американския служител. Така че ще върнем всички обратно на работа. Това е водещата ми задача, работейки с президента, и ще постигнем това“, посочи Манучин.

Миналия месец демократите в Конгреса приеха пакет от мерки за стимулиране на икономиката на стойност 3,5 трлн. долара, който трябва да удължи помощите при безработица до края на 2020 г. и да даде успокоение на градове и щати, чиито приходи от данъци регистрираха чувствителен спад. Републиканците в Сената възприеха изчаквателен подход и очакват повече данни като по-добър от очакванията доклад за работните места в петък преди да гласуват за увеличаване на федералния дефицит.

Пакетът на демократите ще бъде допълнение към мерките на стойност 2 трлн. долара, които президентът Доналд Тръмп подписа през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още