IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меденият месец на Джо Байдън приключи

В първите дни на своя мандат новият американски президент успя да избегне битките, които не може да спечели, но това беше лесната част

16:35 | 21.02.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Yuri Gripas, Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Yuri Gripas, Bloomberg 

В първите си дни на своя президентски мандат Джо Байдън изготви най-мащабния спасителен пакет за икономиката от кризата през 2009 година насам, върна политиката за опазването на климата в дневния ред на САЩ и повиши интереса на американците към ваксините. Или с други думи - избягваше битките, които не може да спечели, фокусира се върху политики с голям обществен интерес и не обръщаше внимание на републиканците, пише в анализ Ройтерс.

Но дотук беше лесната част.

Атаките на републиканците тепърва ще стават по-остри, макар и милиони американци вече да са ваксинирани срещу коронавируса, а икономиката да показва признаци на съживяване.

Сега следват основополагащи за нацията въпроси като кой може да стане гражданин, как да се облекчи процедурата по гласуване, да плаща ли държавата за здравеопазването и забрана за носене на оръжие. В международен план остават въпроси за търговските мита и политиката към Китай, които все още се анализират от Белия дом.

Демократите ще се опитат да прокарат своя пакет със стимули, независимо от подкрепата или липсата ѝ от страна на републиканците, пише още Ройтерс. Крайният срок е средата на март, когато голяма част от помощите за безработица заради пандемията от коронавируса ще приключат.

Прокарването на закона изисква обикновено мнозинство, но от друга страна всички демократи в Конгреса трябва да бъдат обединени и да подкрепят предложението на Байдън. Според анализатори предложението може и да не бъде прието, защото предвижда повишаване на минималното заплащане до 15 долара на час, което не се харесва особено сред либерално настроените демократи.

Има и гласове срещу плановете за опрощаване на студентски заеми, отбелязва още Ройтерс.
Според агенцията още една законодателна инициатива на администрацията на Белия дом няма да може да премине през Сената - закона за имиграцията. Текстовете предвиждат облекчения за незаконни имигранти, пристигнали в САЩ като деца.

Надеждите на Байдън са републиканците да бъдат принудени от своите избиратели да подкрепят политики, които ще предложи през следващите месеци. Това обаче може да се окаже трудно за реализация - като цяло проучванията показват, че 56% от американците подкрепят новия президент на страната. От тях обаче само 20% са републиканци.

Стимулите за икономиката, които включват план за развитие на инфраструктурата на стойност 1,9 трилиона долара (още в начален етап на разработване), както и политиката за околната среда вероятно ще доведат до повишаване на дефицита и на данъците - мярка, която се очаква да предизвика възражения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
korn
преди 3 години
След 4 години шоу от Тръмп, Байдан няма как да бъде интересен на публиката. Може би най безличния президент в последните години. От ПР екипа мъ ще е добре да го замесят в някой война или международен скандал, за да почне хората да го взимат насериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
лаййнаа : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
мдааам , след двата пръста мед в кацата сега ше го чака метър *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още