IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около възстановяването надделя над инфлационните страхове на Wall Street

Книжата на Tesla поскъпнаха с над 4%, докато тези на eBay поевтиняха с над 3%

23:16 | 12.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията на зелена територия, подкрепени от оптимизма сред инвеститорите относно продължаващото икономическо възстановяване. Търговията с акции не се поддаде на страховете относно ускоряващата се инфлация в САЩ въпреки тревожните данни, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,11% до 36 290,32 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,28 на сто до 4726,35 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа повишение от 0,23% до 15 188,39 пункта.

Пазарите отразиха данните за инфлацията в САЩ, които бяха представени по-рано в сряда. Индексът на потребителските цени е нараснал със 7% на годишна база през декември, информират от министерството на труда. Темпът на ускоряване на инфлацията е най-бързият от юни 1982 г. насам, доближавайки 40-годишен връх. Увеличението на месечна база е в размер на 0,5%.

Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха инфлацията да се забърза до 7% на годишна база и до 0,4% спрямо ноември.

Във фокуса на инвеститорите попадна и речта на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл, който заяви във вторник пред сенатската комисия, че централната банка на страната е силно отдадена на целта си за постигане на пълна заетост и на ценова стабилност. „Ще използваме нашите инструменти, за да подкрепим икономиката и силния пазар на труда и за да предотвратим застояването на ускорилата се инфлация“, посочва гуверньорът в своята реч.

Световната банка сви прогнозата си за ръста на глобалната икономика за 2022 г. на фона на увеличения брой на новозаразени с коронавирус по света. Глобалният БВП може да нарасне с 4,1% тази година, което е под прогнозата от юни 2021 г. за 4,3% ръст, пише базираната във Вашингтон организация в своя доклад Global Economic Prospects. Очакванията са до 2023 г. годишният брутен вътрешен продукт да остане под предпандемичните тенденции в регионите с развиващи се икономики и такива с развиващи се пазари. За развитите икономики ножицата ще се свие.

щатски щатски

„От известно време твърдим, че не очакваме пика на годишната инфлация преди началото на 2022 г. и по-нататъшните прекъсвания във веригите на доставка заради омикрон варианта подкрепят този сценарий. Но по-важният въпрос в момента е точното време, в което инфлацията може да започне да се забавя, тъй като в крайна сметка това вероятно ще определи колко агресивен ще бъде Федералният резерв...“, пише  в бележка стратегът на LPL Бари Гилбърт.

Книжата на Tesla поскъпнаха с над 4%, докато цената на акциите на Microsoft, Alphabet и Apple се повиши съответно с 1,12 на сто, 1,29% и 0,30 на сто.

Сред най-големите губещи изпъкват Morgan Stanley, чиито книжа поевтиняха с 2,82%, както и eBay, която отчете ценови спад от над 3,2%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до 1,736%, докато тази по 30-годишните облигации отчете ръст до 2,085%.

При валутната търговия доларовият индекс записа спад от 0,72% до 94,94 пункта.

На петролните пазари сорт Брент поскъпна с 1,5 на сто до 84,96 долара за барел, докато цената на американския лек петрол WTI нарасна до 82,84 долара за барел.

Цената на златото отчете ръст от 0,5 на сто до 1827,3 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още