IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за НАФТА се придвижват една идея напред

Дискусиите вече са по ключови въпроси, съобщава постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър

22:01 | 29.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Участниците в разговорите по предоговаряне на Североамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) между Канада, Мексико и САЩ са постигнали определен напредък, предават световните агенции.

Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър е уточнил на пресконференция в Монреал, където приключи шестият кръг от преговорите, че напредъкът е бавен.

Най-накрая започнахме да обсъждаме ключови въпроси, така че този кръг е стъпка напред. Напредваме обаче много бавно, отбелязва той, цитиран от БТА.

Преговарящите се надяваха, че дискусиите ще приключат тази година преди президентските избори в Мексико и частичните избори в Конгреса на САЩ.

Преди шестия кръг имаше представители, които се опасяваха, че САЩ се готвят да се оттеглят от споразумението на фона на бавния напредък, припомня Ройтерс. Настроението се подобри, след като Канада представи серия компромиси, свързани с исканията за реформи на САЩ.

За следващия кръг все още ще имаме съществени различия за преодоляване. Напредъкът досега обаче ни насочи в правилната посока за създаване на "зони за приземяване" за скорошно приключване на преговорите, казал е и мексиканският министър на икономиката Илдефонсо Гуахардо Виляреал.

Споразумението за северноамериканска зона за свободна търговия между трите страни бе подписано през 1992 г. и влезе в сила през 1994 г.

Американският президент Доналд Тръмп иска да го предговори, тъй като според него заради НАФТА САЩ са изгубили над една четвърт от работните си места в промишлеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още