IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ наложиха визови ограничения на китайски представители заради уйгурите

Напрежението между Вашингтон и Пекин се засили тази седмица

23:21 | 08.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на Тръмп наложи визови ограничения на китайски официални представители заради  продължаващите злоупотреби с мюсюлмански малцинства в област Синдзян, съобщава CNBC.

Държавният департамент съобщи, че мерките са насочени към представители, „за които се смята, че са отговорни за или са съучастници в задържането и злоупотребата с права на уйгури, казахи и други членове на мюсюлмански малцинствени групи“ на територията в Северозападен Китай. В понеделник администрацията постави в черен списък 28 компании, за които се смята, че са участвали в наблюдението и задържането на членове на малцинствените групи. По този начин тя на практика ограничи американските компании да правят бизнес с тях.

„САЩ призовават Народна република Китай да спре незабавно репресивната си кампания в Синдзян, да освободят произволно задържаните и да прекратят усилията да принудят членове на малцинствени мюсюлмански групи, живеещи в чужбина, да се върнат в Китай, където ги очаква неизвестна съдба“, заяви държавният секретар Майк Помпейо в комюнике.

Ходът засилва напрежението между САЩ и Китай само два дни преди възобновяването на търговските преговори на високо равнище в четвъртък. Отношенията се обтегнаха тази седмица, въпреки че двете най-големи икономики в света се надяват да постигнат споразумение за прекратяване на търговската война.

По-рано във вторник Китай призова САЩ да отменят санкциите и да спрат намесата в китайските вътрешни работи.

„Призоваваме категорично САЩ незабавно да спрат да правят безотговорни забележки по въпроса за Синдзян, да спрат да се месят с погрешни действия във вътрешните работи на Китай и да извадят китайските компании от черния списък възможно най-скоро“, заяви в комюнике говорител на китайското министерство на търговията.

Организации за защита на човешките права обвиняват Китай, че предприема произволно задържане, наблюдение и мъчения на уйгури и представители на други мюсюлмански малцинства. Властите са задържали най-малко един милион души в лагери в област Синдзян, сочат данни на различни организации.

През последните дни САЩ засилиха натиска си върху Китай да прекрати злоупотребите. Искрите между министерствата на външните работи и на търговията на САЩ и Китай са поредният епизод в обтегнатите отношения между двете страни.

Тази седмица организации и компании в Китай прекратиха отношенията си с Националната баскетболна асоциация, след като генералният мениджър на Хюстън Рокетс Дарил Мори изрази в Twitter подкрепата си за продемократичното движение в полуавтономния Хонконг. Комунистическият режим в Китай се противопоставя на стремежа за самоопределение на града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още