IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Фед: По-високите лихви не трябва да водят до сътресения в икономиката

Според Джероум Паул обаче някои инвеститори и институции може да не са готови

14:14 | 08.05.18 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джероум Пауел, управител на Федералния резерв. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джероум Пауел, управител на Федералния резерв. Снимка: Архив Ройтерс

Стъпките на Федералния резерв (Фед) и другите големи централни банки към повишаване на основните лихви, след като дълго ставките бяха поддържани ниски, не трябва да водят до сътресения в световната икономика, заяви управителят на централната банка Джероум Пауел, цитиран от Асошиейтед прес.

В бележки, подготвени за финансова конференция в Цюрих, Пауел отбелязва, че ролята на американската парична политика в насърчаването на световните финансови условия и капиталови потоци често е преувеличавана. 

Съживяването както на световния растеж, така и на цените на суровините, е изиграло по-голяма роля за възстановяването на капиталовите потоци към нововъзникващите пазари икономики, отколкото други мерки, взети от централните банки, посочи той, цитиран от БТА.

Паричните стимули на Фед и другите развити икономики изиграха ограничена роля за нарастването на капиталовите потоци към нововъзникващите пазарни икономики през последните години, коментира Пауел.

Има сериозно основание да се мисли, че нормализацията на паричната политика в развитите икономики ще продължи да се оказва удобна за страните с нововъзникваща пазарна икономика, допълни той.

След като поддържа на рекордно ниско нулево равнище основната си лихва седем години след финансовата криза през 2008 г., Фед започна постепенно да я повишава през декември 2015 г.

Много икономисти са на мнение, че Фед отново ще вдигне лихвата си през юни, като общо за годината повишенията ще бъдат три или четири.

Пауел подчерта, че не отхвърля рисковете като Фед, Европейската централна банка или другите големи централни банки повишат лихвените равнища, тъй като някои инвеститори и институции може да не са готови, а "икономическите условия могат да ни изненадат". Той отбеляза обаче, че Фед планира да направи каквото може, за да минимализира сътресенията като съобщава за промените на политиката си ясно и предварително. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Умните и кадърните, каква илюзия само на егото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
Кретено-масонският капитализъм буквално предстои да се самоунищожи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
Добре сте го казали под мен, аз няма тук да пиша същото каквото писах и в други теми по по-заобиколен и ненаучно-икономически начин, на който всички се дразните. До 2030-та един град смехономика за България, а целият глобален кретено-масонски капитализъм предстои да отиде в историята на фона на измененията с планетата, които ще станат, а и факта, че като цяло кретено-масонският капитализъм за нищо не става и той винаги води до негативни последствия за хората не на върха на пирамидата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 5 години
Имотния балон е надут нереално,в София особено.Ниските и хлъзгави лихви направиха цените на жилищата извратено високи.Имотните агенции,банките и строителните фирми формираха спекулативен имотен пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
vzhekoff
преди 5 години
За първи път съм на 200% съгласен с железния кон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
Ironhorse
преди 5 години
Както се казва: :Айде умито Бай Иване"Сега надявам се всички разбраха, защо банките са напъваха една година да раздават кредити на куцо, сакато и с лоша кредитна история ...Очаквам нов погром в България в НИ, защото:1. Безумното строителство на сгради, които после не се ползват, особено жилищни.2. Мантрата на банките, че заем се връща и получаваш дом, а наем се плаща и не получаваш нищо.. за втори път ще одруса финансово неграмотните.3. Твърде много хора в България са задлъжнели и ако се вдигне лихвата, а тя ще се вдигне, ще започнат отново лавинообразно настъпване на несъстоятелност. Ето защо банките изпищяха по януари 2018г., да не се приема закон за личната несъстоятелност.4. Дори да ми изтриете коментара ... не ми пука. Има две изключително проблемни български банки. Едната е голяма и е доказано с вътрешно финансиране над 30% към собственика, другата е малка, но през нея минават обществени плащания и ако не са те си заминава.Тези две банки ще катурнат колата.Особено голямата, която вече официално два, неофициално четири пъти е спасявана.5. ЕК постанови, че за промяна в плана за Пирин трябва да има екооценка. Първата банка разчиташе на бърза продажба и печалба на закупени/кредитирани имоти точно в Банско и около него.Практически ЕК удари мощен ъперкът на едни "скиори".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още