Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

S&P 500 и Nasdaq удариха нови рекордни нива на затваряне

Макар че по време на сесията Dow също достигна невиждани висоти, по-късно обърна посоката си и приключи с минимален спад

S&P 500 и Nasdaq удариха нови рекордни нива на затваряне

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските борси удариха нови рекорди в първия ден от седмицата, след като инвеститорите остават оптимистично настроени за американската икономика. Основните индекси обаче се търгуваха почти без промяна по време на сесията, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се повиши с 8 пункта и удари ново рекордно ниво от 25311,99 пункта в рамките на търговията. Dow обаче не успя да задържи ръста си и по-късно обърна посоката, приключвайки с минимално понижение от около 10 пункта.

Основният бенчмарк S&P 500 обаче постигна ново рекордно ниво на затваряне от близо 2750 пункта, макар и със слабо повишение от 0,17%.

Технологичният индекс Nasdaq composite също се покачи до нов рекорд от 7160,77 пункта след ръст от 0,3%.

Индексите достигнаха рекордни нива миналата седмица, а Dow и Nasdaq отбелязаха най-добрия си четиридневен старт на годината от 2006 г. Основните бенчмаркове преминаха и ключови бариери през предишната седмица. Тогава Dow, S&P 500 и Nasdaq затвориха съответно над 25 000, 2700 и 7000 пункта за пръв път.

„Когато обмислите [какво се случва] с пазар, който се втурва напред толкова бързо, стигате до пауза“, коментира Арт Хоуган, главен пазарен стратег в B. Riley FBR. “Сега ще трябва да чуем какво мисли Корпоративна Америка“.

Сезонът на отчетите за четвъртото тримесечие на 2017 г. започва тази седмица. J.P. Morgan Chase, BlackRock и Wells Fargo са само част от компаниите, които ще представят резултатите си до края на седмицата.

Според Хоуган сезонът на отчетите този път ще бъде „усложнен“, тъй като инвеститорите ще търсят сигнали как промените в данъчния кодекс на САЩ ще се отразят на всяка компания.

„Анализаторите започнаха да повишават агресивно прогнозите си вследствие на пренаписването на данъчния закон“, коментира Джеръми Клайн, главен пазарен стратег във FBN Securities. “Очакваната печалба за S&P 500 за 2018 г. нарасна с почти 3% от началото на октомври, като половината от това повишение се случи миналата седмица“.

Доходността по държавните ценни книжа се повиши в очакване на изказванията на няколко представители от Федералния резерв по-късно днес. Доходността по 10-годишните държавни облигации достигна 2,482 процента, а по двегодишните държавни ценни книжа – 1,787 процента.

На валутните пазари доларът удари най-високото си ниво от повече от седмица спрямо кошница от валути в понеделник, подкрепен от поевтиняване на еврото. Индексът на долара, който измерва стойността му спрямо шест конкурентни валути, се повиши с 0,46% до 92,37 пункта. Еврото обаче поевтиня с 0,55% до 1,1962 долара. Миналия четвъртък то удари четиримесечен връх от 1,2089 долара.

На пазара на суровини цените на петрола записаха слабо изменение в понеделник, търгувайки се в близост до най-високите си нива от май 2015 г., след като политическите опасения в някои страни от ОПЕК засенчиха прогнозите за по-високо производство на петрол в САЩ.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се вдигнаха с 29 цента до 61,73 долара за барел, а върху петрола сорт Брент – със 17 цента до 67,79 долара за барел. Миналата седмица и двата контракта достигнаха рекордно високи нива спрямо май 2015 г., като Брентът поскъпна до 68,27 долара, а WTI – до 62,21 долара за барел.

Златото обаче поевтиня, отдръпвайки се още повече от най-високото си ниво от три месеца и половина заради поскъпването на долара. Фючърсите върху ценния метал за доставките за февруари спаднаха с 0,26% до 1318,90 долара за тройунция.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Американските власти обвиниха рускиня в намеса в изборите