IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп е готов за преговори със Северна Корея "в подходящото време"

Няма да има военнни действия, докато текат преговорите между Северна и Южна Корея, твърди американският държавен глава

21:22 | 10.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп е заявил на южнокорейския си колега, че е отворен за разговори със Северна Корея “в подходящото време, при правилните обстоятелства”, предава Ройтерс, позовавайки се на изявление на Белия дом.

От своя страна, Южна Корея заяви, че в телефонния си разговор с президента Мун Дже-ин, Тръмп е обещал, че няма да има никакви военни действия, докато текат преговорите между Северна и Южна Корея.

“Двамата държавни глави прогнозират, че сегашните преговори между Северна и Южна Корея могат естествено да доведат до преговори между САЩ и Северна Корея за премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров след Зимната олимпиада в Пьонгчанг, като се съгласиха да поддържат тясна връзка относно прогреса на междукорейските преговори”, сочи изявление на южнокорейското президентство.

В същия текст се посочва цитат на Тръмп, според който твърдението на Wall Street Journal, че той обмисля военен удар срещу Северна Корея, е “напълно невярно”.

“Той заяви, че няма да има никакви военни дествия, докато преговорите между Северна и Южна Корея продължават”, сочи изявлението на южнокорейските власти.

Като цяло Вашингтон приветства преговорите между двете страни като първа стъпка към разрешаването на кризата, свързана с програмата на Северна Корея за разработване на ядрени ракети, които могат да достигнат до САЩ. Той потвърди, че всички разговори, включващи Съединените щати трябва да имат за цел премахването на ядрените оръжия на Северна Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още