IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Изглежда съм човек на митата

Въпреки срещата със Си Дзинпин американският президент очаква увеличение на налозите върху китайския внос

11:38 | 27.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп очаква все пак да изпълни заканата си да увеличи митата върху китайски вносни стоки за 200 млрд. долара на 25%. В интервю за американското издание Wall Street Journal той заяви, че е малко вероятно да приеме искането на Пекин за замразяване на ръста.

Също така държавният глава предупреди, че е готов да въведе и нови налози върху останалата част от китайския внос в страната, ако предстоящите му преговори с китайския му колега Си Дзинпин не произведат изгоден за САЩ резултат.

По думите на президента, ако няма сделка, ще бъдат обложени и останалите вносни стоки за 267 млрд. долара с мита в размер на 10% или 25%.

Според Тръмп САЩ няма да пострадат от това, че не е постигнато споразумение с Китай. По думите му страната ще спечели от събирането на допълнителни мита и отново повтори заканата си да увеличи налозите върху автомобилния внос, които ще засегнат индустриите в Европа, Япония и Южна Корея. „Изглежда съм човек на митата“, заяви президентът.

Очаква се Тръмп и Си Дзинпин да се срещнат в рамките на форума на Г-20 в Аржентина в края на тази седмица. Според представители на администрацията срещата няма да завърши с постигането на споразумение и с думите си Тръмп се опитва да подготви пазарите.

В изказване от понеделник президентът също така заплаши с мита и лаптопите и телефоните на технологичния гигант Apple Inc., внасяни от Китай, в случай че се стигне до въвеждането на допълнителни налози. От администрацията във Вашингтон обаче дадоха сигнал, че компанията може да бъде изключена от санкциите, тъй като съществуват притеснения за това каква ще бъде реакцията на потребителите.

Тръмп посочи, че всичко зависи от размера на митата. „Мога да ги направя 10% и хората ще го понесат много лесно“, посочи той.

Търговската война, започната от американския президент, засегна много американски компании с производство в Китай, което се отрази и върху американската икономика.

„Това, което мога да ги посъветвам (компаниите – бел. ред.), е да построят заводи в САЩ и да правят продукти тук“, посочи пред Wall Street Journal държавният глава и допълни, че налице са и много други алтернативи.

Президентът също така използва и контекста на Китай, за да отправи поредна критика към политиката на Федералния резерв за увеличаване на основните лихвени проценти, което според него ще доведе до забавяне на икономическия растеж. „Смятам, че в момента Фед е много по-голям проблем от Китай“, посочи Тръмп.

Според него проблемите на Вашингтон с Пекин са започнали, след като Китай се е присъединил към Световната търговска организация през 2001 г. „Световната търговска организация е абсолютно несправедлива със САЩ и тя ще трябва да промени това“, посочи още държавният глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още