IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон обвини Москва в кибератака срещу американската електропреносна мрежа

Това е първият път, в който САЩ обвиняват Русия в опит за саботаж на енергийна инфраструктура в страната

10:52 | 16.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обвини руското правителство, че стои зад поредица кибератаки, продължаващи най-малко две години, насочени срещу американската електропреносна мрежа. Това е първият път, в който САЩ обвиняват Русия в опит за саботаж на енергийна инфраструктура в страната, съобщава агенция Ройтерс.

От началото на 2016 г., или по-рано, руски правителствени хакери са се опитвали да проникнат в ключови американски сектори, включително тези на електроенергията, ядрената енергетика, авиацията, производството, водоснабдяването, както и търговски обекти, става ясно от съобщение на властите в САЩ.

В текста, публикуван от Министерството за вътрешна сигурност и ФБР, се посочва, че кампания на няколко нива, осъществена от руски правителствени хакери, е разпространила зловреден софтуер и е получила достъп до мрежи от енергийния сектор. От Вашингтон обаче не уточняват кои обекти са пострадали. 

Атакувани са били инженери и друг технически персонал с достъп до контрола на съоръженията, което подсказва, че целта на атаките е било нарушаване на извършваните операции.

Обвинението съвпада с решение на американското Министерство на финансите да наложи нови санкции срещу 19 руски граждани и пет организации, включително руските разузнавателни служби, за намесата в президентските избори в САЩ през 2016 г., както и други кибератаки.

Държавни представители на САЩ в миналото са предупреждавали, че страната може да се окаже уязвима към по-сериозни кибератаки, въпреки че към момента не е известно какъв обхват е имало предполагаемото нападение срещу електропреносната мрежа.

Миналата есен компанията за киберсигурност Symantec предупреди, че хакерската група Dragonfly е атакувала енергийни компании в САЩ и Европа, като в някои случаи е прониквала в основната система, която контролира операциите на компанията.

Решението на Вашингтон публично да свърже атаките срещу ключова инфраструктура с властите в Москва е „безпрецедентно и необичайно“, посочва експертът Амит Йоран – бивш държавен служител и изпълнителен директор на фирмата за киберуслуги Tenable.

Агенция Ройтерс отбелязва, че американските власти обикновено се въздържат да отправят директни обвинения срещу подобни дейности, тъй като САЩ също извършва шпионска дейност на инфраструктура в други части на света.

Новината за хакерска кампания срещу американски енергийни компании за първи път се появи в общественото пространство през юни, когато до индустрията беше изпратено конфиденциално предупреждение за извършени атаки, но тогава не стана ясно кого обвинява за това Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Абе те нали им отрязаха интерната на руснаците, как тъй пак са ги атакували? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
v_tin
преди 6 години
Бе тези все някой ги атакува, какво става с тази нация- преди ги атакуваха индианците, после англичаните, после руснаците, сега хакерите. Кравария сигурно е най атакуваната държава на планетата. Кимчо ги направи смешни, сега ходят като ударен електрон и затова ги атакува кой откъдето свари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още