Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Акционерите притискат все повече Зукърбърг

Част от тях настояват Facebook да има независим председател и независими членове на борда на директорите

Акционерите притискат все повече Зукърбърг

Снимка: Архив Ройтерс

Контролът на Марк Зукърбърг върху Facebook и липсата на независим председател на компанията предизвика нови критики от инвеститорите след резкия спад на цената на акциите на компанията в резултат на скандала с Cambridge Analytica, пише Financial Times.

"По същество Зукърбърг не е отговорен пред никого. Нито пред борда, нито пред акционерите“, коментира Майкъл Фрерикс, ковчежника на щата Илинойс. „В момента Зукърбърг си е шеф и това определено не работи“.

Фрерикс подкрепя предложението на Скот Стрингър, който съблюдава финансите на Ню Йорк и настоява за независим председател, който да отнеме тази позиция от ръцете на основателя на Facebook. Освен това той иска да има и трима независими директори в управителния съвет с експертиза в данните и етиката.

Пазарната капитализация на Facebook се сви с над 10% в рамките на двете седмици след разкритията от миналия месец, че личните данни, принадлежащи на 87 млн. от потребителите на социалната мрежа, са били компрометирани.

Още по темата

След това книжата започнаха да се възстановяват. Миналата седмица основателят на Facebook Марк Зукърбърг беше изправен пред двудневни изслушвания пред Конгреса на САЩ, включително за политиките за опазване на данните на потребителите. Изслушванията, в рамките на които Зукърбърг се извини и обеща да направи известни промени във Facebook, не доведоха до някакви промени по случая като цяло, коментира Кен Бърч, изпълнителен директор на Съвета на институционалните инвеститори.

Според Бърч ще има по-голямо доверие в управлението на Зукърбърг, ако компанията има „по-нормална структура“. Отвъд това, че служи едновременно като изпълнителен директор и председател, той държи 60% от гласовете, въпреки че притежава само 14% от капитала.

Стрингър коментира пред CNBC по-рано този месец, че скандалът с Cambridge Analytica е донесъл сериозни рискове за акционерите от гледна точка на регулацията и репутацията.

„Това ще засегне бранда, а това е марка, в която съм инвестирал близо 1 млрд. долара от името на хора, които разчитат на нашите инвестиции за своята пенсионна сигурност“.

Зукърбърг отклонява въпросите за промените в управлението след скандала. На въпрос на Financial Times дали бордът обсъжда дали той да не се оттегли като председател, той заяви просто: „Аз лично не знам“.

Проблемите на Facebook превърнаха защитата на личните данни в едно от големите притеснения на капиталовите пазари. Разкритията за Cambridge Analytica поставиха въпроса на дневен ред за инвеститорите, твърди Бърч.  

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Facebook призна, че съхранява милиони потребителски пароли в открит текст